10-08-2023

Biljke koje nije preporučljivo da sadite u blizini kuće

Neke biljke umjesto da budu ukras u vrtu, mogu da postanu prava smetnja ako su posađene preblizu kuće.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Postoje biljke koje nije preporučljivo saditi u blizini kuća, ograda ili popločanih staza.

Bambus

Bambus je lijep mnogim ljudima i daje tračak egzotike. Međutim, prema nekim kriterijumima, smatra se invazivnom biljkom, uglavnom zbog brzog rasta i razvoja. Može da raste gotovo nevjerovatnom brzinom do tri centimetra na sat. Mnogi vlasnici kuća upali su u nevolje nakon što su zasadili ovu brzorastuću travu u blizini svojih domova, navodi housedigest.com.

Ali, nije samo brz rast u visini ono što uzrokuje glavobolju, već i korijenje koje urasta u najmanje pukotine i uzrokuje oštećenja na temeljima, podovima i vodovodu. Korijeni još više proširuju pukotine.

Kovdžava mirta

Prelijepo procvetalo drvo zaista će uljepšati vaš vrt ili dvorište. U posljednje vrijeme postaje sve popularniji.

Međutim, pri kupovini vlasnici ne pomišljaju da bi im se ovo drvo uskoro moglo popeti „preko glave“ ili barem preko krova. Kovrdžava mirta ili indijska lagerstroemija (Lagerstroemia indica) je vrlo sklona brzom rastu.

Stručnjaci preporučuju da ovo drvo sadite samo ako imate dovoljno veliku baštu, dovoljno udaljenu od kuće, balkona, nadstrešnica ili prilaza.

Zimzelen

Kuća, po mogućnosti malo starija, obrasla bršljanom odnosno zimzelenom, na razglednicama može izgledati slikovito i romantično, ali u većini slučajeva može biti prava noćna mora.

Iako neki baštovani preporučuju gajenje zimzelena na južnoj strani zgrade kako bi se smanjila apsorpcija topline, biljka koja raste bez kontrole može „progutati“ kuću i nastaniti se u svaku pukotinu.

Zimzelen je posebno opasan za zgrade od cigle. Ako volite da budete blizu ptica i puno insekata, posadite zimzelen uz zid i pustite ga da raste. Uskoro će se u njega nastaniti i pomenuti stanodavci.

Vrba

Vrbe sa svojim moćnim krošnjama mogu izgledati predivno. Međutim, zamislite nadstrešnicu u svom umu i pomnožite njenu širinu sa tri.

Zdrav korijenski sistem vrbe može da doseže toliko daleko. Ne samo da mogu da odštete temelje vašeg doma ako su posađene preblizu, već se mogu proširiti i na dvorište ili prilaz. Čak i košenje trave oko vrbe može biti pravi izazov zbog njenog korijena.

Morate uzeti u obzir i svu infrastrukturu koja pripada vašem domu i prolazi pod zemljom – struja, kablovski sistem, vodovod i kanalizacija, plinske instalacije.

Izvor: N1