22-06-2023

Biljke koje tjeraju i najupornije komarce

Poznato je da komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži i zbog toga nam male štetočine često piju krv. Na sreću, postoji mnogo biljaka čiji jaki mirisi efikasno odbijaju komarce, a nisu neprijatni za naš nos.

Biljke koje tjeraju i najupornije komarce | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: N1

Sa ljetnjim vrućinama stigli su i komarci, pa je sada pravo vrijeme da naučite kako da spriječite neprijatne ujede. Mnoge nama poznate biljke efikasno odbijaju male krvoločne napasnike.

Neki od njih su dobro poznati začini i možete ih sami posaditi, pa im listove malo zgnječiti među dlanovima i onda ih utrljati na kožu.

Ostale biljke, čija eterična ulja odbijaju komarce, lako možete pronaći na našim pijacama ili u prodavnicama.

Matičnjak

Na našim prostorima ovu biljku često nazivaju melisom zbog njenog latinskog naziva Melissa officinali.

Utrljajte ga na kožu i njegov blagi miris limuna će otjerati komarce. Pored toga, matičnjak je poznat kao izuzetno umirujuća antibakterijska biljka.

Mačja trava

Ovaj mirisni srodnik mente sadrži jedinjenje nepetalakton koji odbija razne insekte, a njegov miris na vašoj koži će odbiti i dosadne komarce.

Bosiljak

Komarci ne podnose miris ovog omiljenog začina, a brojna istraživanja pokazuju da su eterična ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larve komaraca.

Lavanda

Snažna lavanda je poznata kao biljka koja efikasno odbija komarce, a sa njima i moljce i muve.

S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete pokušati da se oslobodite komaraca mahunama lavande koje ćete okačiti u kući. Ako ih se ne riješite na taj način, onda ipak utrljajte lavandu na kožu.

Žalfija i ruzmarin

Ako planirate okupljanje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju. Stavite malo žalfije ili ruzmarina u to.

Miris koji će se kasnije širiti biće prijatan za vaš nos, ali neprijatan za komarce. Samo imajte na umu da oni neće biti u vašoj blizini sve dok oko vas ima dima.

Citronela

Ova biljka je odavno poznata kao jedna od najefikasnijih u borbi protiv komaraca. Eterično ulje citronele možete nabaviti u svim biljnim drogerijama ili prodavnicama organske hrane.

Pomiješajte ga sa baznim prirodnim uljem za tijelo po vašem izboru (argan, badem, kokos) i nanesite na kožu, piše zadovoljna.hr.

(N1)