18-12-2023

Bjelopoljci jedva dišu od magle

Bijelom Polju će biti potrebna vještačka kiša ukoliko se kvalitet vazduha ne popravi. Prethodnih dana zagađenje vazduha u tom gradu bilo je osam puta veće od dozvoljene granice. I tako je, kažu, svake zime.

Bjelopoljci jedva dišu od magle | Radio Televizija Budva

Kako krene sezona grijanja u Bijelom Polju, počinju i problemi sa zagađenjem vazduha. Prethodne godine prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, cak 81 dan zabilježena su prekoračenja dozvoljenih vrijednosti štetnih PM10 čestica u vazduhu, a zakonski maksimum je 35 dana. Od magle koja je gotovo svakodnevno prisutna, ne moze da se diše, kazu građani.

"U mojoj porodici svi kašljemo svake zime. Neko kaze da je virus ili prehlada, nije samo je zagađenje vazduha. Kad pođemo na planinu ili vikendicu to prestaje. Ovdje vazduh smrdi, to osjećate kad promijenite sredinu i odete na veću nadmorsku visinu", kaže jedan od građana.

"Jedan podatak do kojeg sam ja došao kad sam istraživao zagađenost vazduha jeste da je Evropska agencija za zaštitu životne sredine naglasila da u našem regionu godišnje prijevremeno život izgubi skoro 30.000 ljudi. Što na Z. Balkanu smanjuje životni vijek od 0.4-1.3 godine i to je podatak koji je stvarno uznemiravajući", istakao je on.

Rješavanjem problema zagađenosti vazduha u Crnoj Gori bavi se Eko fond, no pomaka nema. Građanima je ponuđena pomoć za prelazak sa čvrstih goriva na pelet, ali ta mjera nije dala rezultate.

U Opštini kazu da nijesu kadri sami da riješe problem. Usvojili su plan kratkoročnih mjera, a prvi put je napravljen i katalog zagađivača.

Ove godine uložili su novac za ugradnju filtera na velikim zgradama u centru.

Od naredne godine opština će subvencionisati kupovinu električnih automobila. Kako bi ozbilno krenuli u rješavanje problema Opština se obratila državi, ali do danas odgovora nema.

"Tražena je subvencija na račune za struju, za ugradnju solarnih panela i trazeno je da se toplifikacija proglasi javnim interesom", kaže sagovornik.

Dozvoljene prosječne dnevne vrijednosti pm 10 čestica, koje zovu i nevidljive ubice iz vazduha su 50 mikrograma po m3. u novembru i prvoj polovini decembra gotovo svakodnevno su višestruko veće.

Zato u Bijelom Polju očekuju da ce Vlada priteći u pomoć i projekat toplifikacije tog grada proglasiti javnim interesom.

Izvor: RTCG