02-04-2022

Broj osoba s autizmom u porastu, fali kadra

Svjetski dan osoba s autizmom obilježava se danas. S ovim problemom u Crnoj Gori trenutno se suočava 270 osoba, ali taj broj je u porastu, poručili su iz Centra za autizam. Nedostaje kvalifikovanog kadra, zbog čega se sve više porodica odlučuje na tretman u susjednim državama.

Broj osoba s autizmom u porastu, fali kadra | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

"Broj osoba s autizmom u porastu, fali kadra"
Svjetski dan osoba s autizmom obilježava se danas. S ovim problemom u Crnoj Gori trenutno se suočava 270 osoba, ali taj broj je u porastu, poručili su iz Centra za autizam. Nedostaje kvalifikovanog kadra, zbog čega se sve više porodica odlučuje na tretman u susjednim državama.

Milka Šćepanović majka je 14-godišnjeg dječaka kojem je sa dvije i po godine dijagnostifikovan autizam. Život za nju je, kaže, borba.

"Onog trenutka kada saznate za dijagnozu autizma i da vaše dijete ima problem, ne smijete ga gurati pod tepih, jer ćete onda stvoriti još težu situaciju iz koje ćete teško da izađete", kaže Milka.

U Crnoj Gori dijagnostifikovanih je 270 pacijenata sa stanjem autizma. To je podatak koji ima Iva Ivanović, psihijatrica u Centru za autizam koja dodaje da je sve više takvih slučajeva.

Crna Gora sa ovim problemom trenutno može da se suoči, ali samo na nivou dijagnostike.

"U Crnoj Gori trenutno postoje tri dječija psihijatra koji uz pomoć psihologa, logopeda i defektologa mogu da postave dijagnozu. Mi imam problem ranih intervencija, tu smo u kadrovskom deficitu", ističe Ivanović.

Iz tog razloga, pacijenti moraju, kaže psihijatrica, da potraže pomoć sa strane. Takvo iskustvo, imala je i Milka, koja tvrdi da zemlje regiona nude više i bolje.

"Ne možemo da računamo da dijete koje ima govorno jezičku manu da ima jedan tretman u toku nedjelje ili dva tretmana u toku mjeseca, a u Sarajevu i Beogradu imate svakodnevne tretmane po 60 minuta. I kad završite tamo sa tretmanima koje plaća država, vi ste dužni da plaćate smještaj i hranu, i dobijete izvještaj gdje piše da sa istim mora nastaviti u Crnoj Gori", priča Milka.

"Ministarstvo zdravlja čini sve da doprinese kvalitetnijem životu kako djece sa ovom dijagnozom, tako i njihovih roditelja", poručilka je Anka Vukićević, državna sekretarka u Mininstarstvu zdravlja.

“Centru za autizam odobren je prijem jednog logopeda i jednog oligofrenologa. Trajanje tretmana u Centru je sa 30 minuta produženo na 45. U toku je i procedura prenosa prava na korišćenje prostora koji je u vlasništvu Ministarstva ekonomije čime će Centar proširiti svoje prostorne kapacitete”, poručila je Vukićević.

Kako bi se kadrovski problem riješio, kaže Ivanovićeva, često se otvaraju konkursi za prijavu na mjesto defektologa. Odziv je, međutim slab.

"Ne postoji velika finansijska motivisanost za rad na ovim poslovima", ističe Ivanović.

A dok se Crna Gora ozbiljnije ne pozabavi ovom problematikom, vjerovatno će proći generacije koje će morati da izdvoje poveće sume novca kako bi svojoj djeci obezbijedili kvalitetnije tretmane i život van ovih granica.

Izvor: RTCG