23-04-2024

Broj putnika u Podgorici 45 odsto veći nego 2019. godine

Aerodrom Podgorica je od 1. januara do 21. aprila opslužio skoro 370 hiljada putnika, što je 45 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore.

Broj putnika u Podgorici 45 odsto veći nego 2019. godine | Radio Televizija Budva

Foto: Air Montentegro

Iz kompanije su rekli da se saobraćaj, očekivano, od početka ljetnje sezone koja je u avijaciji startovala krajem marta, dodatno intenzivirao.

Prema najavama, broj putnika će rasti, jer će tokom ljeta Aerodrom Podgorica biti povezan sa oko 45 destinacija što je, kako saopštava, između ostalih, i resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, dokaz da je avio-dostupnost ključna u procesu jačanja pozicije Crne Gore kao rastuće turističke destinacije.

„Zato podsjećamo da je terminalna zgrada Aerodroma Podgorica, koja je otvorena 2006. godine, projektovana da u vršnom satu, kada je saobraćaj, najgušći, prihvati oko 600 putnika u odlasku i dolasku. Taj broj, na terenu, često prevazilazi i hiljadu, sa maksimalno zabilježenim opterećenjem od oko 1,3 hiljade putnika, zbog čega su gužve godinama unazad, pa i sada, očekivane i realnost“, navodi se u saopštenju.

Ipak, shodno očiglednim prostornim ograničenjima ali i uz maksimalnu posvećenost njihovih zaposlenih, operativne službe uradiće sve da se opsluživanje putnika, prtljaga, tereta i vazduhoplova obavlja u skladu sa redom letjenja i to tako da sve operacije budu bezbjedne i sigurne.

„Međutim, javnost treba da zna da se red letjenja avio-kompanija kreira uz međusobno usaglašavanje i zajedničke kompromise, jer ni avio-kompanije ne mogu, zbog drugih planiranih letova i ograničenja na drugim aerodromima u potpunosti da uvaže zahtjeve Aerodroma Podgorica, dok na njihov zahtjev, red letjenja se, tokom sezone, često mijenja, čak i na dnevnom nivou“, navodi se u saopštenju.

U tim situacijama, kako se dodaje, Aerodrom Podgorica, uprkos ograničenim kapacitetima, uvjek pokazuje fleksibilnost i, u granici izvodljivog i racionalnog, avio-prevoznicima izlazi u susret, ali vodeći računa da se u maksimalno mogućoj mjeri izbjegne preklapanje većeg broja letova.

„Nije neuobičajeno i da na Aerodrom Podgorica, uslijed različitih razloga, budu preusmjerni avioni sa drugih aerodroma što dodatno utiče na broj putnika koji borave u našem terminalu“, rekli su iz Aerodroma Crne Gore.

Svi ti faktori se, kako se dodaje, direktno odražavaju na dodatnu opterećenost aerodromske infrastrukture i zaposlenih, ali se sve operacije realizuju uz sprovođenje svih preventivnih mjera iz domena sigurnosti i bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, što je apsolutni prioritet.

„Stoga molimo putnike da se u kontinuitetu informišu o statusu letova kod avio-kompanija i da sve ove činjenice imaju na umu tokom boravka na Aerodromu Podgorica“, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije su podsjetili da je osnivač Aerodroma Crne Gore Vlada, koja će odlučiti o modelu njihovog daljeg razvoja. Od ranije je poznato da je, shodno rastećem interesovanju putnika i avio-kompanija za Crnu Goru, neophodno širenje postojeće infrastrukture na aerodromima Podgorica i Tivat.