06-02-2022

Cannelloni palačinke, stvorene za uživanje

Za sve ljubitelje tijesta!

Cannelloni palačinke, stvorene za uživanje | Radio Televizija Budva

Foto: pexel

Sastojci:

Za bešamel sos:

400 ml mlijeka,

30 g maslaca,

30 g brašna,

so,

biber,

1/4 kašičice muskatnog oraščića,

60 g tvrdog sira.

Za fil:

350 g šampinjona,

300 g tikvica,

200 ml paradajz pirea,

60 g maslaca,

30 g tvrdog sira,

biber,

so.

Za palačinke:

2 jaja,

130 g brašna,

300 ml mlijeka,

so.

Priprema:

U veću posudu prosijte brašno i napravite udubljenje u sredini. Dodajte jaja i pola količine mlijeka i polako umutite u glatku masu. Dodajte ostatak mlijeka i umutite. Posolite, pobiberite, pa promiješajte. Ispecite palačinke od pripremljenog tijesta.

Isijecite šampinjone na listiće. Tikvice i tvrdi sir narendajte na krupno rende. Zagrijte maslac i kratko propržite šampinjone. Dodajte narendane tikvice i paradajz pire, pa dinstajte dok sva tečnost ne ispari. Dodajte na kraju narendani sir i promiješajte. Posolite, pobiberite i ostavite da se prohladi.

Za bešamel zagrijte maslac, dodajte brašno i pržite 2-3 minuta. Postepeno dodavajte mlijeko brzo miješajući sve vrijeme. Dodajte narendani sir i promiješajte. Posolite i pobiberite. Dodajte muskatni oraščič i promiješajte.

Premažite palačinke sosom i čvrsto ih zavijte. Poslažite nafilovane palačinke u vatrostalu posudu, pa ih prelijte bešamel sosom. Odozgo možete narendati po želji sir. Pecite palačinke u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 25 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.