08-11-2023

Čarls Treći u Britanskom parlamentu održao prvi govor kao kralj

Čarls Treći je danas prvi put kao kralj održao godišnji govor u Britanskom parlamentu, u želji da nastavi nasljeđe majke, kraljice Elizabete Druge.

Čarls Treći u Britanskom parlamentu održao prvi govor kao kralj | Radio Televizija Budva

Foto: Beta/AP

Poslije izbijanja epidemije korona virusa i rata u Ukrajini koji su doprinijeli teškoj krizi zbog poskupljenja u Velikoj Britaniji, "prioritet moje vlade je da donese teške, ali neophodne dugoročne odluke da promijeni zemlju", rekao je kralj u govoru o prioritetima Vlade u Parlamentu koji je po tradiciji pripremio premijer, sada Riši Sunak, konzervativac.

Taj prvi govor kralja će možda biti posljednji za Sunaka koji je pokušao da unese malo stabilnosti poslije skandala iz ere Borisa Džonsona i svega 49 dana premijerke Liz Tras u Dauning stritu. Sunak se sada bori da udahne novi impuls dok su za narednu godinu planirani parlamentarni izbori.

Konzervativci koji su na vlasti gotovo 14 godina, po anketama daleko zaostaju iza laburističke opozicije koju u borbi za vlast predvodi Kir Starmer.

Desetominutni govor kralja, čiji politički sadržaj obično ostaje nejasan i uopšten, predstavljao je stoga jednu od posljednjih prilika za Sunaka da preokrene trend ka svojoj popularnosti.


Foto: Beta/AP

Sunak (43), nekada ministar finansija i bankar, preko govora kralja je ponovio je želju da se bori protiv inflacije, da smanji račune domaćinstva. Založio se za školovanje više ljekara i medicinskih sestara i dodao da će postepeno zabraniti prodaju cigareta.

Sunak koji je postao premijer prije nešto više od godinu dana, želi "nove zakonske okvire" za autonomna vozila i podstakne inovacije, posebno u vještačkoj inteligenciji.

Čarlsa Trećeg koji u novembru puni 75. godina, ispred Vestminsterske palate dočekalo je nekoliko desetina demonstranata uzvikujući: "On nije moj kralj!" i "Kakva propast!".

Takva okupljanja su bila nezamisliva u vrijeme Elizabete Druge.

(rtcg)