11-08-2023

CDRP: Međunarodnim košarkaškim turnirom protiv pušenja

Povodom Međunarodnog dana mladih, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) u saradnji sa KK "Bijela 2015" iz Bijele organizuje tradicionalni košarkaški turnir za mlađe pionire „Bijela 2023”.


Foto: CDRP

Međunarodni dan mladih obilježava se Rezolucijom 54 / 120 od 17. decembra 1999. godine Generalne skupštine Ujedinjenih
nacija svake godine 12. avgusta sa ciljem da skrene pažnju međunarodne zajednice na pitanja mladih, kao i na potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu.

"Ove godine tema obilježavanja Međunarodnog dana mladih je „Zelene vještine mladih: U susret održivom svijetu”. Pomak prema ekološki održivom i klimatski neutralnom svijetu je ključan, ne samo kao odgovor na globalnu klimatsku krizu, već i za postizanje ciljeva održivog razvoja. Bavljenje sportom za sve, pogotovo za mlade, predstavlja jedan od načina na koji se u CDPR-a borimo da djeca uz zdrave stilove života i sport budu zdrava i aktivna, a ne da misle na pušenje i ostale bolesti zavisnosti", saopšteno je iz Crnogorsko društvo za borbu protiv raka.


Stoga, dodaju, tradicionalni košarkaški turnir „Bijela 2023” na kojem će pored domaćina KK Bijela 2015 učestvovati ekipe iz Nikšića i Risna sa igračima rođenim 2011. godine i mlađim, predstavlja jedan vid borbe i dio njihovih stalnih aktivnosti protiv pušenja kaobolesti zavisnosti, što je, ističu, jedan od glavnih uzroka nastanka kancera, ali i drugih teških bolesti.