31-03-2022

CG dobija sud za borbu protiv kriminala i visoke korupcije

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava donijelo je odluku da počne proceduru za izradu izmjena zakona o sudovima u cilju formiranja prvog crnogorskog specijalnog suda, koji bi isključivo bio zadužen za predmete organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina. Prvi korak je, kako saznaje Portal RTCG, nedavna odluka Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava da donese Rješenje o obrazovanju radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama o sudovima.

CG dobija sud za borbu protiv kriminala i visoke korupcije | Radio Televizija Budva

Vlada najavila izmjene zakona o sudovima (foto: pixabay)

Članovi Radne grupe su Andrej Milović, državni sekretar u Ministartsvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, koji je i njen predsjednik, te Momir Jauković, generalni direktor Direktorata za pravosuđe. Tu je i Milenka Žižić, sudija Vrhovnog suda Crne Gore, kao i Evica Durutović, sudija Apelacionog suda Crne Gore. Član te Radne grupe je i Veljko Vučković, samostalni savjetnik u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Zadatak Radne grupe je izrada Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima a Radna grupa može, u cilju efikasnijeg obavljanja svojih aktivnosti u rad radne grupe uključiti stručnjake za odgovarajuće oblasti ili zatražiti stručnu pomoć odgovarajućih organizacija i institucija.

Administrativno-tehničke poslove za rad Radne grupe obavljaće Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Milović je za Portal RTCG potvrdio da je Radna grupa formirana, te da će uskoro biti poslate specijalne pozivnice, da se uključe stručnjaci iz odgovarajućih organizacija i institucija.

"Pozivnice će biti poslate sudijama Ani Vuković i Dragoju Joviću, kao i NVO MANS", rekao je Milović.

On je kazao da je cilj da se formira novi sud, u čijem sastavu bi sudile najbolje sudije koja ima Crna Gora. Naveo je da predlog ne ograničava mogućnost da se uključe i inostrani eksperti za borbu protiv organizovanog kriminala i visoke korupcije, koji bi pomogli u radu suda.

"Specijalni sud bi sudio korumpiranim javnim funkcionerima, tužiocima i sudijama, koje su posljednjih tri decenije, između ostalog, uništili insitucije u Crnoj Gori", poručio je Milović.