09-03-2021

Članovi lovačke organizacije "Primorje" Budva ugostili predstavnike NP Lovćen

Članovi lovačke organizacije "Primorje" Budva danas su ugostili predstavnike Nacionalnog parka "Lovćen" u prostorijma lovačkog doma u Stanjevićima. U fokusu razgovora bilo je uspješno zajedničko saniranje požara koji je budvansko zaleđe, na potezu ka pomenutom nacionalnom parku, pogodio početkom ovog mjeseca. Učesnici sastanka takođe su najavili saradnju u cilju suzbijanja krivolova.


Foto: Lj.P.

Predsjednik lovačke organizacije "Primorje" Budva, Nebojša Lučić istakao je da je veliko zadovoljstvo ugostiti predstavnike NP "Lovćen". Podsjetio je da su, zalaganjem članova i volontera pri gašenju nedavnog požara, uspjeli da pomognu ovom nacionalnom parku da zaštiti višegodišnju četinarsku šumu koja se nalazi u zaleđu našeg grada.

"Sa velikim zadovoljstvom sam spreman da i u narednim aktivnostima pomognemo Nacionalnom parku da bi bili spremni da svim mogućim vanrednim situacijama stanemo na put", rekao je Lučić.

Veselin Živanović, direktor NP "Lovćen", sastanak je ocijenio kao konstruktivan.

"Uspjeli smo da saniramo požar da se ne bi dalje proširio. Prije tri godine bio je veliki požar na Lovćenu gdje je veliki dio šume izgorio. Prema tome, dobro smo osjetljivi i ovog puta smo dobro reagovali mi, Služba zaštite i spašavanja prijestonice i Lovačko društvo Budva koje je uspjelo da sanira jedan dio požara", naglasio je on.

O zajedničkoj akciji udruženja "Primorje" Budva i NP "Lovćen" pohvalno je govorio i Đorđe Kaluđerović, šef Službe zaštite u nacionalnom parku.

"Timski rad može da uradi puno, a sam pojedinac ništa", ocijenio je Kaluđerović.

Požar se sa područja Budve počeo širiti 1. marta, a lokalizovan je četiri dana kasnije. Uslijed pravovremene reakcije nije se proširio na šumu, a izgorijelo je samo nisko rastinje

Cilj zaštititi plemenitu divljač

Kako je kazao predsjednik lovačke organizacije "Primorje" Budva" Nebojša Lučić, riječ je o uzornom društvu koje ima dužu tradiciju i radi na uzgoju i zaštiti divljači.

"Danas u lovištu imamo određen broj plemenite divljači koja gravitira na tom području i nama je bio cilj da tu divljač zaštitimo. Poštujući lovački kalenar, mi već iznosimo hranu u lovište kako bi sačuvali fond divljači. Imamo određen broj fazanske divljači, divljih svinja, a planiramo da unesemo još jednu količinu životinja", naveo je on.

Lovačka organizacija "Primorje" gazduje površinom od 5.300 hektara, broji 120 članova u organizaciji koji su podijeljeni u tri sekcije. Na nadmorskoj visini od 1.400 metara nalazi se granica sa NP Lovćen.


M.S.