29-07-2019

Crna Gora jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija

Crna Gora jedna je od najbrže rastućih turističkih destinacija, sa trendom rasta iz godine u godinu, kazala je generalna direktorica Direktorata za razvoj konkurentnosti i investicija u turizmu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Olivera Brajović.

Crna Gora jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija | Radio Televizija Budva

Ona je navela da Crna Gora, iako teritorijalno mala, ima mnogo toga da ponudi i to potvrđuje poslovanje nekih od vodećih svjetskih hotelskih brendova kao što su Hilton, Aman, Regent, Four Points by Sheraton, Chedi, Falkensteiner, dok je u najavi Ritz Carlton.

„Iz ekonomskog aspekta, Crna Gora je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija sa trendom rasta iz godine u godinu“, rekla je Brajović Pobjedi.

Kako je navela, u cilju što veće prepoznatljivosti turističke destinacije, konstantno se radi na povećanju smještajnih kapaciteta visoke kategorije, poboljšanju avio-dostupnosti, diverzifikaciji turističke ponude i produženju trajanja sezone.

Govoreći o novim investicijama u turizmu, Brajović je kazala da je uspostavljanje povoljnog investicionog i poslovnog ambijenta dovelo do povećanog interesovanja za izgradnju novih i podizanje kvaliteta postojećih hotelskih kapaciteta.

Kako je najavila, uskoro će u Beranama biti otvoren adaptiran i renoviran hotel Lokve, u sklopu kojeg već tri godine uspješno posluje
i skijalište.

"Takođe se očekuje da će ubrzo vrata turistima otvoriti i hotel "Plavsko jezero“ u Plavu, koji je
trenutno u fazi renoviranja", kazala je Brajović.

Kako je navela, kada Žabljak i Kolašin već su prepoznati kao skijaški centri koji su izuzetno posjećeni tokom zimske i ljetnje sezone.

"Jedan od hotela koji su unaprijedili kapacitete
je Four points By Sherathon, nekadašnji hotel Lipka, kategorije četiri zvjezdice sa raspoloživim kapacitetom cca 150 lžaja, a otvaranjem skijališta Kolašin 1600 stvoreni su neophodni preduslovi za realizaciju novih projekata i novih smještajnih kapaciteta", rekla je Brajović.

Na tom području, kako je navela, očekuju još jedan hotel iz Marriott grupe.

"Kada govorimo o Žabljaku, njegova ponuda biće obogaćena nekada čuvenim hotelom „Durmitor“, koji bi trebalo da bude završen u roku od tri godine, a predviđena visina investicije iznosi 15 miliona", kazala je Brajović.

Ona je podsjetila da je prošle godine otvoreno 25 hotela, od čega čak visoke kategorije, a od početka ove čak 16 visoke kategorije - tri sa pet i 13 sa četiri zvjezdice.

Kako je dodala Brajović, crnogorsku obalu krase svjetski hotelski brendovi, ali je cilj da slična situacija za nekoliko godina bude i na sjeveru.

Ona je istakla da ne treba zaboraviti da svako renoviranje hotela na sjeveru ili otvaranje novog u tom području predstavlja impuls za razvoj i grada i ruralnih predjela, odnosno poljoprivrede i seoskog domaćinstva.

„Ako treba da izdvojim neki projekat na kome se radi, a za koji smatram da na zaista poseban način izdvaja Crnu Goru u odnosu na region, bila bi to Đalovića pećina, čiji će nakit i ukrasi ovoj zemlji obezbijediti izuzetan imidž“, kazala je Brajović.

Avio-dostupnost, kako ističe, veoma je važna i uvođenje svake nove avio-linije znači i napredak u broju turista sa tog tržišta.

„Upravo kao rezultat bolje povezanosti sa gradovima Zapadne Evrope bilježimo dvocifrene stope rasta iz Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva“, navela je Brajović.

Kako je dodala, pored uticaja na rast broja turista sa ciljanih emitivnih tržišta, uvođenje novih letova ima značajan uticaj na bolju vidljivost Crne Gore.

Prema riječima Brajović, auto-put Bar – Boljare, čije se otvaranje očekuju sljedeće godine, omogućiće turistima bolji pristup, a investitorima da ulažu u sjever.

„Stvoriće se dodatne pretpostavke za razvoj i unapređenje turizma, poljoprivrede i ukupne ekonomije na sjeveru“, zaključila je Brajović.
Mina