02-10-2023

Crna Gora napredovala na listi najbezbjednijih zemalja svijeta

Crna Gora je na 45 mjestu na listi najbezbjednijih zemalja svijeta, i u odnosu na prošlu godinu napredovala je za dva mjesta.

Foto: Pixabay


(Foto: GPI)

Prema Globalnom indeksu mira (GPI) koji pravi godišnju rang-listu, na Balkanu najbolje pozicionirana je Slovenija, koja je na 8. mjestu, Hrvatska je na 14., a Sjeverna Makedonija na 38.

Poslije Crne Gore je Bosna i Hercegovina na 61, a Srbija na 65. mjestu, što je čini najlošije pozicioniranom zemljom na Balkanu.

Prema ovoj godišnjoj listi Instituta za ekonomiju i mir, najsigurnija zemlja na svijetu među 168 za 2023. godinu, je Island.

Island je zauzeo prvo mjesto na ovogodišnjoj listi. Čitaoci koji su pratili GPI tokom godina neće biti posebno iznenađeni – Island je bio na vrhu ankete svake godine od 2008.

Zahvaljujući niskoj stopi kriminala, ali i niskoj vojnoj potrošnji i niskoj stopi međunarodnih sukoba, Island je najbezbjednija zemlja na svijetu.

Druga na listi bila je Danska, djelom zbog niskog nivoa korupcije u vladi, dok je treća Irska, koja je skočila za pet mjesta od istraživanja iz 2022. godine.

GPI rangira zemlje prema širokom spektru faktora, od nivoa nasilja i kriminala do terorizma i međunarodnih sukoba. Ovaj izvještaj predstavlja najsveobuhvatniju analizu trendova u miru, ekonomske vrijednosti i razvoja miroljubivih društava zasnovanu na podacima.

Nije svaka zemlja na svijetu blagoslovena niskim stopama kriminala i niskim nivoom korupcije. Na drugom kraju spektra su zemlje koje pate od rata, široko rasprostranjenog nasilja i političke nestabilnosti, što ih čini nevjerovatno nesigurnim. Avganistan, Jemen, Sirija, Rusija i Južni Sudan su među najnebezbjednijima, prenosi klix.ba.