31-01-2016

Crna Gora otvorila konzulat na Floridi

Crna Gora je otvorila počasni konzulat na Floridi. Svečanosti su prisustvovali ambasador Crne Gore u Vašingtonu, Srđan Darmanović, generalni konzul Crne Gore u Njujorku, Zoran Janković, predsjednik opštine Budva Srđa Popović, kao i predstavnici crnogorske dijaspore sa Floride i iz drugih krajeva SAD.

Crna Gora otvorila konzulat na Floridi | Radio Televizija Budva

Počasni konzul Crne Gore, g. Danilo Ivančević, je pozvao gospođu Dušanku Laličić,  predsjednicu Crnogorskog kulturnog društva "Njegoš" da se obrati prisutnima. U svom govoru, gospođa Laličić je istakla značaj koji će Počasni konzulat imati za naše iseljenike na Floridi, kao i za produbljivanje saradnje sa Crnom Gorom.

Potom je, uz zvuke crnogorske himne, svečano podignuta crnogorska zastava. 

Svečano otvaranje Počasnog konzulata završeno je presijecenjem crvene vrpce, što su učinili ambasador Darmanović i počasni konzul Ivančević. 

Ambasador Darmanović je, u obraćanju prisutnima, govorio o značaju konstituisanja počasnog konzulata i o našem prvom počasnom konzulu u ovoj američkoj državi. Ambasador je posebno naglasio zadovoljstvo i ponos što se crnogorski barjak po prvi put zavijorio ispred jedne crnogorske institucije na Floridi.

U nedjelju, 31. januara, biće održan prijem i svečana večera za preko dvije stotine zvanica, koju će počasni konzul Ivančević i njegova supruga Mari (Marie), organizovati u prestižnom Waterfront Lake paviljonu u West Palm Beach-u. Prijemu će, pored predstavnika diplomatskog i konzularnog kora sa Floride, prisustvovati i predstavnici države Floride, odnosno kancelarije guvernera Floride, kao i predstavnici grada West Palm Beach, na čelu sa gradonačelnicom, gospođom Mojer. 

Počasni konzul Ivančević je kazao da je počastvovan i ponosan što, zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljima iz Crne Gore, koji već decenijama žive i rade na Floridi, može mladoj generaciji naših ljudi koji su rođeni i odrastali na Floridi, ali i onima koji uz Crne Gore dolaze na Floridu, obezbijediti prostor za okupljanje  i pružiti potrebnu podršku i pomoć. 

Ivančević se zahvalio Vladi Crne Gore na razumijevanju i pomoći u konstituisanju Počasnog konzulata, a posebno i ambasadorki SAD u Podgorici, gospođi Uehara, na prijateljskoj podršci.