23-02-2024

Crnogorska obala u fokusu na Sajmu turizma u Beogradu: Morsko dobro promoviše očuvanje i održivi turizam

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore promoviše ljepotu crnogorske obale na Sajmu u Beogradu, ističući predanost očuvanju prirodnih ljepota i promociji održivog turizma.


Plaža Lučice, Petrovac, Foto: Dušan Radević

Bojana Tešević iz tog preduzeća istakla je posvećenost očuvanju i održivom korišćenju obale Crne Gore.

Ona je kazala da svakodnevno rade na valorizaciji ljepota obale i promovišu održivi turizam, kako bi svi turisti i posjetioci uživali u ljepotama crnogorske obale.

"Kupališta duž crnogorske obale, od Ulcinja do Herceg Novog, ključna su za prosperitet crnogorskog turizma. Ove godine, ponuda će obuhvatiti oko 600 kupališta, s posebnim naglaskom na javna kupališta koja nude najraznovrsnije sadržaje", istakala je.

Osim sportsko-rekreativnih i porodičnih plaža, te kupališta prilagođenih roniocima, kajterska kupališta sve više dobijaju na popularnosti. Za mlade posjetioce, crnogorska obala nudi i "party" kupališta s 24-satnim zabavnim programom. Posebno se ističu i kupališta s ljekovitim faktorima, pružajući zdravstvene i relaksirajuće benefite svim turistima.

"Naša kupališta i plaže se ubrajaju u visoke kategorije i standarde, što potvrđuje i međunarodno priznanje Plava zastavica. Ovo ekskluzivno obilježje dodjeljuje se plažama i marinama koje zadovolje 32 kriterijuma, od kojih je 28 obavezno iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluge i sigurnost na plažama, edukacija i informisanje o ekološkim vrijednostima, kao i visoki standardi zaštite životne sredine", zaključila je Teševićeva.

Međunarodni sajam turizma u Beogradu traje do 25. februara.