05-11-2021

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka obilježava dvadeset godina rada

Nakon prve aktivnosti, mirne šetnje ulicama Podgorice novembra 2001. godine, u proteklih dvadeset godina CDPR je organizovalo niz korisnih akcija i projekata, među kojima ističu aktivnosti vezane za promjenu stava javnosti u Crnoj Gori prema upotrebi duvanskih proizvoda.

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka obilježava dvadeset godina rada | Radio Televizija Budva

“Posebno smo ponosni na osamnaestogodišnji rad Savjetovališta za odvikavanje od pušenja gdje su mnogi uz nas u Podgorici i Crnoj Gori ostavili cigarete i pušenje. Svakako je isto veoma važno organizovanje, povodom Svjetskog dana bez duvanskog dima, dvadeset državnih Konkursa za učenike osnovnih škola iz cijele Crne Gore za književni i likovni rad o štetnosti pušenja, kao i izložbe najboljih i nagrađenih radova”, navedeno je u saopštenju za javnost povodom obilježavanja 20 godina rada Društva za borbu protiv raka.

Izložbom ilustracija i karikatura o problemima i štetnosti pušenja, aktivisti udruženja obišli su 25 crnogorskih opština.

“Putem pedesetak edukativnih brošura koje smo štampali o raznim vrstama kancera, informisali smo građane i o načinima i koristima ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani i neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti”, kazali su iz udruženja.

Ovo društvo je pored niza predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, kao i o štetnosti pušenja, 2004. godine osnovalo Ligu za nepušenje Crne Gore.

Za dvije decenije postojanja organizovano je osamnaest Nacionalnih konferencija o kontroli pušenja ne bi li ovaj problem stavili u žižu interesovanja javnosti i doprinijeli buđenju društvene svijesti o dimenzijama i značaju problema pušenja.

U okviru humanitarnih aktivnosti CDPR je sopstvenim sredstvima značajno pomagalo uređenje stare Klinike za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, ali i ostalih klinika te zdravstvene ustanove.

“Ponosni smo i na dvadeset posjeta i donacija Institutu za bolesti djece KCCG u Podgorici povodom Međunarodnog dana djece oboljele od kancera. Takođe svih ovih godina shodno svojim skromnim mogućnostima, donirali smo mnogobrojne zdravstvene, školske i socijalne institucije u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.