27-04-2021

Danas ustoličenje novog kotorskog biskupa Ivana Štironje

Ustoličenje novog kotorskog biskupa, monsinjora Ivana Štironje biće održano danas u Kotoru, na blagdan Blažene Ozane Kotorke.


Foto: Kotorska biskupija

Kako je saopšteno iz Kotorske biskupije, ustoličenje je svečani čin u kojem izabrani biskup kanonski preuzima biskupiju koja mu je od Sv. Oca povjerena na upravljanje i vodstvo.

"Sveta misa ustoličenja započeće u 11 sati u katedrali sv. Tripuna. Blagdanske svete mise u čast Blažene Ozane biće u 8 i 18 sati u crkvi sv. Marije od Rijeke (Koleđate) u kojoj počiva blaženičino neraspadnuto tijelo", naveli su.

Tokom boravka u crkvama obavezno je poštovanje važećih epidemioloških mjera.

Papa Franja je monsinjora Ivana Štironju za kotorskog biskupa imenovao u decembru prošle godine. Biskupsko ređenje održano je 7. aprila u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru.

Monsinjor Štironja rođen je 10. maja 1960. godine u Pješivcu u Bosni i Hercegovini. Završio je gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Dubrovniku, a u periodu do 1986. studirao je na Visokoj filozofsko-teološkoj školi u Sarajevu kada ga je mostarsko-duvanjski biskup Pavao Žanić u katedrali u Mostaru zaredio za sveštenika Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Novi kotorski nadbiskup najviše je službovao u Bosni i Hercegovini, a od 2016. godine bio je župnik Svetišta Presvetog Srca Isusovog u Studencima.

Takođe je bio i misionar u Tanzaniji (1988-1992), a jedno vrijeme, tokom devedesetih, službovao je u Kanadi.

M.S.