24-11-2021

Delegacije Sejma Poljske posjetila Budvu

Posjeta Delegacije Sejma Poljske Crnoj Gori počela je sastankom sa Delegacijom Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, saopšteno je iz Skupštine.

Delegacije Sejma Poljske posjetila Budvu | Radio Televizija Budva

Foto: Skupština CG

Kako su naveli, sastanku su prisustvovali predsjedavajući Odbora za fizičku kulturu, sport i turizam, Marek Matuzevski, predsjednik Pododbora za turizam, Gžegož Matusijak, članovi Odbora Pjotr Uruski i Przemislav Drabek, predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dragan Krapović, zamjenik predsjednika Odbora Genci Nimanbegu i član Odbora Predrag Sekulić.



“Na sastanku je bilo riječi o turističkim potencijalima Crne Gore, značajnim resursima koji se ogledaju u povoljnoj klimi i lijepoj prirodi, mogućem turističkom razvoju planinskog dijela Crne Gore, značaju poljskih turista za crnogorsko tržište. Ukazano je na potrebu dostizanja međunarodnih standarda u ovoj oblasti. Razgovarano je o značaju planiranja prostora, uspostavljanju adekvatne infrastrukture u oblasti komunalnih djelatnosti koja prati razvoj turističke ponude i o saradnji crnogorskih i poljskih gradova”, piše u saopštenju.

Zaključeno je, kako je istaknuto, da je sastanak početak uspješne saradnje dva Odbora, da je od izuzetnog značaja politička saradnja u okviru Sjevernoatlantskog saveza kao i podrška Poljske Crnoj Gori na putu evropskih integracija, a takođe je ocijenjeno, da je posjeta uslijedila nakon posjete predsjednika Poljske, Andžeja Dude Crnoj Gori, i dogovoreno da se buduća saradnja ubrza naročito u dijelu investicija u turizam i prateću infrastrukturu.

Nakon sastanka sa Delegacijom Odbora uslijedio je sastanak sa Delegacijom Ministarstva ekonomskog razvoja i posjeta HG “Budvanska rivijera”.



Tokom posjete Budvi, delegaciju dva odbora u Hotelskoj grupi „Budvanska rivijera“ dočekali su, predsjednik borda direktora Hotelske grupe „Budvanska rivijera“, Mijomir Pejović i zamjenica izvršne direktorice Hotelske grupe „Budvanska rivijera“, Milena Raičković.

“Tokom sastanka razgovarano je o turističkoj ponudi Budve i prezentovani kapaciteti i ponuda rizorta „Slovenska plaža“, hotela sa najvećim udjelom državnog vlasništva. Predstavljeni su kapaciteti kako kolektivnog, tako i individualnog smještaja, ali i razgovarano o mogućnostima uvođenja novih avio linija niskobudžetnih kompanija na relaciji Poljska-Crna Gora”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, bilo je riječi o mogućnosti ostvarenja saradnje sa poljskim turoperaterima u cilju privlačenja turista sa poljskog tržišta. Ocijenjeno je da je trenutnu saradnju između turoperatera, turističkih organizacija i agencija potrebno podići na veći nivo.

Razgovarano je i o načinima kako turističku sezonu produžiti na čitavu godinu i tom prilikom ocijenjeno da su od posebnog značaja kongresni i zdravstveni turizam. S tim u vezi, prezentovani su i kapaciteti u ovim segmentima turizma. Ukazano je i na potrebu diversifikovanja turističke ponude, kao i na naviku individualnog pretraživanja istih, zbog čega bi od velike važnosti bilo da se one mogu naći i na poljskom jeziku.

“Nakon sastanka uslijedio je obilazak Starog grada Budva i posjeta Muzeju grada Budve. Tom prilikom gosti su se, u okviru ponude koju pruža kulturni turizam Crne Gore, upoznali sa kulturnom baštinom grada i istorijskim znamenitostima”, zaključuje se u saopštenju.