25-10-2021

Direktor SZO naredne godine u Crnoj Gori

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrehesus posjetiće naredne godine Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Direktor SZO naredne godine u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

On je to rekao u razgovoru sa ministarkom zdravlja Crne Gore Jelenom Borovinić Bojović na marginama Svjetskog zdravstvenog samita koji se održava u Berlinu.

To će biti prvi put da najviši zvaničnik SZO boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Iz Ministarstva zdravlja kazali su da se očekuje da Adhan Gebrehesus dođe u posjetu u okviru Samita malih zemalja čiji će domaćin naredne godine biti Crna Gora.

"Posjeta generalnog direktora SZO Crnoj Gori biće dokaz uvažavanja uloge našeg zdravstvenog sistema i svakog zaposlenog u tom lancu. Bićemo domaćni dostojni gosta čija je uloga, tokom pandemije, na globalnom nivou od presudnog značaja", poručila je Borovinić Bojović.

Delegacija Crne Gore, koju je predvodila ministarka zdravlja, prvi put je prisustvovala Svjetskom zdravstvenom samitu koji se tradicionalno održava u Berlinu.

Tokom višednevne posjete delegacije Crne Gore Berlinu, ugovoren je niz aktivnosti između Kliničkog centra Crne Gore, Instituta za javno zdravlje i Univerzitetske bolnice Charite i Instituta Robert Koh.

Saradnja će se prvenstveno ogledati u oblasti stručnog usavršavanja crnogorskih ljekara i medicinskog osoblja u Njemačkoj.

Osim toga, Crna Gora će biti prva zemlja Zapadnog Balkana sa kojom će Njemačka uspostaviti kooperaciju u sferi telemedicine.