28-03-2019

Divlje deponije pored puta veliki problem Budve

Na teritoriji opštine Budva raste broj divljih deponija, na kojima se najčešće istovara šut i građevinski materijal. Ovaj problem je poprimio zabrinjavajuće razmjere, a rješenja nema ni na vidiku.

Divlje deponije pored puta veliki problem Budve | Radio Televizija Budva

Divlje deponije nalaze se uglavnom pored puta, uočljive su i predstavljaju ružnu sliku, koja remeti sklad prirodnog ambijenta.

Građevinska sezona je u punom jeku, intezivni radovi se sprovode širom opštine, a problem sa nelegalnim odlaganjem građevinskog otpada nije od juče.

"Svih ovih godina se ponavlja ista priča, da prije početka turističke sezone, Komunalno preduzeće dobije nalog od nadležne inspekcije i sekretarijata i mi to po njihovom nalogu uklonimo, ali to nije naš posao", kazao je za Polis, direktor Komunalnog preduzeća, Radovan Bauk.

On je kazao da ovo Komunalno preduzeće nema adekvatno rješenje za odvoz tog otpada i da neće to da rade, te taj posao prepuštaju onome u čijoj je naležnosti. Bauk poziva Komunalnu policiju ili inspekciju da sankcionišu počinioca na licu mjesta i da im narede da uklone otpad koji su tu odložili.

Na poziv jednog televizijskog gledaoca, ekipa Polisa je otišla da obiđe situaciju na terenu. U blizini Topliškog puta nikla je još jedna divlja deponija, na kojoj najviše ima šuta i građevinskog otpada.

Pokušali smo da saznamo ko kontroliše ovakvo nesavjesno ponašanje pojedinca, a na naša pitanja iz Komunalne inspekcije i Komunalne policije dobili smo sljedeće odgovore:

"Članom 17. Odluke o komunalnom redu Opštine Budva, zabranjeno je deponovanje zemlje i drugog građevinskom materijala na javnim površinama.

Komunalna inspekcija i komunalna policija svakodnevno preduzimaju mjere i ovlašćenja prema pravnim i fizičkim licima, koja krše odredbe navedene odluke.

Za ovu vrstu prekršaja pravna lica se kažnjavaju, novčanim iznosom od 500 eura, dok je za fizička lica propisana kazna od 30 eura.

Napominjemo da se nelegalno deponovanje u najvećem broju slučajeva obavlja u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima, što predstavlja otežavajuću okolnost u pronalaženju prekršioca.

Nadamo se da ćemo uz pomoć ostalih opštinskih službi i veću samosvijest pojedinaca o značaju održavanja životne sredine u narednom periodu postići još bolje rezultate u rješavanju ovog problema", navedeno je u saopštenju.

Bauk je istakao da su oni svih ovih godina odvozili građevinski otpad na deponiju na Brajićima, koja je bila opštinska deponija, te da ona već godinu i po dana, nije u funkciji.

Komunalno preduzeće Budva trenutno nema na raspolaganju adekvatnu deponiju za odlaganje zelenog, kabastog i građevinskog otpada, a kako otpadima nije mejsto pored magistrale rješenje za ovaj problem se mora naći.

"Prošle godine smo po nalogu nadležnog sekretarijata otpad odvozili na deponiju na Cetinju, koja je bila privatna, međutim od 20. februara imamo zabranu da tamo odvozimo otpad, od strane ekološke inspekcije i ta deponija je trenutno zatvorena", zaključio je Bauk.

Na zahtjev još jednog sugrađanina na teren smo izašli i na divlju deponiju na Brajićima, Bauk navodi da je problem kompleksan i da zahtjeva uključenost i drugih subjekata na opštinskom nivou.

Sezona je pred vratima, a deponija poput ovih je sve više i postaju sve veće, što se nikako ne uklapa u koncept ekoloških principa rada kojima težimo.