06-04-2021

Do sada 155 prijave na neželjene reakcije nakon vakcine

Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) za sada je dostavljeno 155 prijava sumnji na neželjene reakcije nakon primjene vakcina protiv COVID-a 19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Do sada 155 prijave na neželjene reakcije nakon vakcine | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: pixabay


Iz tog resora kazali su da se sve prijave odnose na neželjene događaje/reakcije koje su opisane u uputstvu proizvođača i da su sve, u skladu sa međunarodnim obavezama, proslijeđene Centru za praćenje NDNI u Švedskoj.

Kako su rekli iz Ministarstva, očekivane neželjene reakcije koje su navedene u uputstvu za lijek su povišena temperatura, glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u mišićima i zglobovima.

Navodi se da prijave dostavljaju uglavnom zdravstveni radnici, putem pošte, informacionog sistema zdravstvene zašite, ili putem aplikacije za onlajn prijavu kojoj se pristupa preko portala CInMED.

“Bez obzira na način dostavljanja, sve prijave se procjenjuju i prosljeđuju u globalnu bazu podataka o prijavljenim neželjenim dejstvima ljekova koju vodi Uppsala Monitoring Centre (UMC), Švedska”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su rekli da su neželjene reakcije na vakcinu Sputnjik V, koja je prva stavljena u promet, uglavnom prijavljivali zdravstveni radnici, koji su vakcinisani u prethodnom periodu.

Kako su naveli, nekoliko prijava se odnosilo na visoku tjelesnu temperaturu, izraženu malaksalost, intenzivnu glavobolju.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je u četiri slučaja prijavljeno pogoršanje prethodno prisutnih vaskularnih poremećaja.

“Kod tih slučajeva (stariji pacijenti sa hroničnim oboljenjima) utvrđena je vremenska, ali ne i uzročno-posljedična povezanost sa primjenom Sputnjik V i Sinofarm vakcine”, rekli su iz tog resora.

Oni su naveli da se bezbjednost svih vakcina u primjeni pažljivo prati nakon njihovog stavljanja u promet.

Iz Ministarstva su kazali da su djelotvornost i bezbjednost vakcine Astra Zeneka potvrdile Svjetska zdravstvena organizacija, kao i Evropska agencija za ljekove.

Sve raspoložive informacije, kako su naveli, potvrđuju da je korist od primjene te vakcine neuporedivo veća od potencijalnih rizika.

Iz Ministarstva su rekli da će, kao i za ostale vakcine u prometu, CInMED pažljivo pratiti iskustva sa njenom primjenom, a sva nova naučna saznanja i preporuke će biti podijeljene sa zdravstvenim radnicima i pacijentima u Crnoj Gori.

Kako su kazali, kontaktirani su od dva pacijenta koji su opisali očekivane neželjene reakcije – povišenu temperaturu, groznicu, glavobolju, mučninu.

Iz Ministarstva su dodali da očekuju prijave od strane izabranih doktora koji prate stanje tih pacijenata.

“Osim toga, Komisija za procjenu NDNI nakon imunizacije je informisana o smrtnom ishodu kod jedne pacijentkinje, rođene 1940. godine, sa brojnim prethodnim oboljenjima koji su mogli rezultirati naglom i iznenadnom smrću, koji je vremenski povezan sa primjenom navedene vakcine”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su poručili da će svaki od eventualno registrovanih i prijavljenih slučajeva biti detaljno i bez odlaganja istražen.

Kako su dodali, sve informacije i preporuke važne za bezbjednu primjenu vakcina biće bez odlaganja dostavljene zdravstvenim radnicima i pacijentima.

Oni su ohrabrili građane da prijave sve eventualne nuspojave.


Mina