22-02-2020

DPS Budva: Da li je Palma štetniji od palminog surlaša?

Da li je Palma štetniji od palminog surlaša, pitaju u budvanskom DPS-u nakon što je predsjednik Opštine Jagodina Dragan Marković Palma pozvao srpske turiste da ne ljetuju u Crnoj Gori,

DPS Budva: Da li je Palma štetniji od palminog surlaša? | Radio Televizija Budva

Foto: Slaven Vilus

“Crnu Goru je 2001. godine posjetilo 332.032 turista iz Srbije ili gotovo 60% ukupnog broja turista. Praktično, crnogorski turizam je zavisio od gostiju iz Srbije. Prema posljednjim, zvanično dostupnim statističkim podacima, 2018. godine Crnu Goru je posjetilo 409.385 turista iz Srbije ili manje od 20% ukupnog broja turista. Iako broj turista iz Srbije neprekidno raste, crnogorski turizam danas svakako manje zavisi od broja gostiju iz ove države, jer broj gostiju koji dolaze iz drugih država, posebno Zapadne Evrope, u kontinuitetu raste, a naročito od ulaska Crne Gore u NATO savez”, istakli su u budvanskom DPS-u.

U međuvremenu, kako ističu, preživjeli su razne kampanje koje su u Srbiji “promovisale” turizam u Crnoj Gori.

“Sjetimo se: nemojte ići u Crnu Goru jer su tamo komarci veći od roda, međedi dolaze na plaže, prljavština je neviđena, pa sve do otvorenih prijetnji da ako se Crna Gora osamostali turisti iz Srbije neće doći u Crnu Goru. Sami podaci najbolje demantuju inicijatore navedenih kampanja”, podsjećaju oni.

Iz DPS-a navode da su juče čuli da je počela još jedna, u narodu već prozvana kampanja “Palmin turista”.

“Tačno je da u Crnu Goru ne dolaze turisti iz Srbije kao što dolaze u Palmin Zoološki vrt i motele u neposrednoj blizini. Ponuda, a ni usluga nijesu isti. Turisti koji iz Srbije dolaze u Crnu Goru su normalni ljudi, koji sa svojim porodicama žele da uživaju u svemu što im crnogorska obala i planine nude: od prirodnih ljepota, ukusne hrane, do ljubaznosti domaćina. Palmini turisti su malo drugačije prirode, naravi i želja. Samo da na kraju ne prođu kao kupci uglja koji su poslovali sa Palmom. Prema navodima Komisije za zaštitu konkurencije Srbije ovaj ekstra-profiter prodavao je ugalj iz Kolubare i Kostolca po cijeni od 224% većoj od nabavne”, napominju oni.

Crna Gora će, kako ističu u DPS-u, i dalje s pažnjom dobrog domaćina razvijati turizam i dočekivati turiste iz svih zemalja. Naša vrata i srca podjednako su otvorena za turiste iz Srbije i svih drugih zemalja.