06-10-2023

Dubrovnik smanjuje broj apartmana za turiste

Stanovništvo Dubrovnika ostvaruje najbolje prihode od izdavanja stanova i apartmana. Međutim, oni zbog toga sve teže pronalaze mjesto za život na području grada, jer je sve prilagođeno turistima. Masovni turizam, zarada ili miran život, pitanje je sad?


Foto: Pixabay

Dubrovnik smanjuje broj apartmana za turiste, novi Zakon o turizmu uskoro će omogućiti lokalnim vlastima da ograniče broj turističkih ležaja. To se prije svega odnosi na stambene zone, gdje više neće biti moguće dobiti dozvole za nove apartmane.

U gradu od 49.000 smještajnih kapaciteta, više od 35.000 u nekom je obliku privatnog smještaja, a i taj broj se stalno povećava. Svi novi stanovi se prodaju prije početka gradnje i uglavnom završe kao apartmani. To novi zakon neće tolerisati.

Dubrovnik je na prvom mjestu destinacija koje ugrožava masovni turizam. Ovaj grad u 2019. godini ugostio je prosječno 36 turista po stanovniku, što je apsolutni rekord. Turistička posjeta Dubrovniku može biti, a uglavnom i jeste, izuzetno isrcpljujuće i stresno iskustvo. Postoji nekoliko razloga za to, a problem su naravno turisti.

Dubrovnik živi od turizma, ali ako se takav trend nastavi, grad će postati tržište apartmana, a građani će živjeti na periferiji, ako i tamo bude mjesta.



(TU Magazin)