04-04-2019

Dugogodišnji zakupci će imati prednost prilikom zakupa privremenih lokacija za postavljanje terasa

Na javnoj raspravi u vezi sa Nacrtom Odluke o utvrđivanju kriterijuma za davanje u zakup privremenih lokacija za postavljanje terasa ugostiteljskih objekata na teritoriji Opštine Budva, prisustvovao je veliki broj zakupaca tj. ugostitelja. Kako su saopštili predstavnici Opštine iz Sekretarijata za zaštitu imovine, prednost će imati dugogodišnji zakupci koji su redovno izmirivali obaveze.

Dugogodišnji zakupci će imati prednost prilikom zakupa privremenih lokacija za postavljanje terasa | Radio Televizija Budva

Dvije glavne katergorije terasa koje se daju u zakup podijeljene su na one koje će ići neposrednom pogodbom i one u postupku javnog nadmetanja.

"Zakon najviše forsira javno nadmetanje, međutim, mi smo prepoznali neku kategoriju neposrednih pogodbi kao kategoriju terasa koje su funkcionalne u smislu tog određenog objekta. To su terase koje ne mogu ići na javnu raspravu, koje kao da pripadaju tom određenom objektu. To su terase koje su udaljene najviše četiri metra od objekta", kazao je sekretar Sekretarijata za zaštitu imovine Nikola Plamenac.

Javna rasprava nudi svima mogućnost da učestvuju, ali će prednost imati dugogodišnji zakupci.

"Ja sam na strani zakupaca koji su godinama koristili te terase, i mi ćemo se kao novo rukovodstvo potruditi da u tom smislu oni imaju prednost", kazao je pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Đorđe Zenović.

U ime dugodišnjih zakupaca i korisnika ugostiteljskih terasa, prisutnima se obratio predstavnik Mirko Božović, koji je podsjetio da uz zidine Starog grada tokom sezone funkcioniše 11 ugostiteljskih terasa, koje imaju svoju tradiciju i izgrađen brend, te da je iskustvo u vođenju tih lokacija, vidljivo kako lokalnom stanovništvu, tako i njihovim gostima.

Božović je u ime okupljenih zakupaca predložio izmjenu koja se odnosi na bodovanje ponuđenih iznosa godišnje zakupnine i iskustva.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve, Vido Markićević smatra da bi se donošenjem detaljnog plana Starog grada konačno riješili svi problemi u i oko gradskog jezgra.

"Razmišljamo da dogodine od novembra zatvorimo lokale na pet mjeseci. Zašto bi mi stalno snosili trošak i stalno radili, pa valjda ovome gradu i mi trebamo?" upitao je Markićević.

Povećanje cijena bi, prema njegovim riječima, bio udar za ugostitelje.

Što se terasa tiče, podsjetio je Markićević, i dalje nije definisano da li će biti sa tendama ili suncobranima. On je zatražio od nadležnih da ugostitelji tokom zime budu oslobođeni plaćanja za terase, odnosno da ta cijena bude smanjena.

Sekretar Plamenac kazao je da je namjera Opštine da ožive Stari grad tokom zime. On je prisutnima ukazao da u što većem broju šalju mejlove i zahtjeve prema Opštini Budva i nadležnim sekretarijatima.

U slučaju da se postupak davanja u zakup privremene loacije za postavljanje terasa ne okonča do 1. maja, kako je objasnio Đorđe Zenović, dosadašnjem korisniku ugostiteljske terase daje se mogućnost da istu koristi u skladu sa posljednjim važećim ugovorom o zakupu, do okončanja postupka.