11-01-2023

Đurašković: Budva će procvjetati kada shvatimo njene kulturne potencijale

Lucija Đurašković, direktorica JU “Muzeji i galerije Budve” sumirala je utiske minule poslovne godine i najavila dešavanja koja nas uskoro očekuju.


Foto: printscreen

Đurašković se osvrnula kratko na proteklu godinu istakavši da je zadovoljna postignutim rezultatima.

“Ostvarili smo ono što smo i zamislili. Prošle godine obilježili smo 50 godina od osnivanja Moderne galerije “Jovo Ivanović” što je bilo mnogo važno i bitno. U finalnoj fazi je monografija koja je posvećena ovom jubileju i svim zbirkama koje se nalaze unutar fonda Moderene galerije. Nadamo se da će monografija sukoro ugledati svjetlost dana i da ćemo time krenuti u novu godinu. Ono što bih takođe istakla je da nismo mogli da realizujemo dešavanja povodom 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, ali to planiramo uspješno da izvedemo u okviru manifestacije “Ljubišini dani” krajem februara, što je već tradicionalno”, kazala je Đurašković gostujući u jutarnjem programu TV Budva.

Ona je naglasila da je pred ustanovama kulture jedna vrlo ozbiljna godina koja će zahtijevati puno truda ka realizaciji aktivnosti na projektu Budva- evropska prijestonica kulture.

“Pošto smo mi ustanova kulture prije svega svi naši projekti, pa čak i izložbe koje slijede će biti usmjerene ka tom projektu. Složila bih se ovdje na mojim kolegom Predragom Zenovićem koji je kazao da kulturna zaostavština i bogatstvo Budve treba da promijene svijest građana i turista o Budvi, koja bi trebala da bude usmjerena upravo ka tom kulturnom prosperitetu. Kad shvate ljudi taj potencijal vjerujem da će Budva tada procvjetati i da će na nju u sledećem periodu moći da se ugledaju i neki drugi gradovi. Mi imamo korektnu saradnju i sa Gradom teatrom i sa Narodnom bibliotekom Budve i nadamo se da će se to nastaviti u budućem periodu i to je ono što čini neku srž kada je riječ o kulturi i kompletiranju tog pogleda na kulturu , jer naravno mnoge stvari se tu prepliću. Kultura je opšta stvar i meni je drago da možemo da sarađujemo , nadamo se da ćemo u tome svi zajedno uspjeti”, istakla je Đurašković.

Građani i turisti su sve više zainteresovani za kulturna dešavanja o čemu svjedoči i naša novogodišnja izložba u Budvi i Petrovcu gdje smo zabilježili izuzetnu posjećenost, zaključila je Đurašković.


D.P.