06-06-2023

Dvije grupe roditelja iz Podgorice i Budve uspješno završile program Brižne porodice

Dvije grupe roditelja iz Podgorice i Budve uspješno su završile prošle sedmice tromjesečni program roditeljstva Brižne porodice, koji je organizovalo udruženje Roditelji.


Foto: Roditelji.me

Roditelji djece uzrasta od dvije do devet godina pohađali su prethodnih dvanaest sedmica besplatne radionice, na kojima su radili na unapređenju komunikacije i kvaliteta odnosa sa djetetom, ali i učili kako da riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Voditeljke programa u Podgorici bile su socijalne radnice udruženja Roditelji Katarina Čarapić i Tanja Ašanin, a u Budvi psihološkinje Ivana Vukšić i Katarina Vukadinović.

Roditelji koji su završili program saglasni su u ocjeni da je iskustvo koje su stekli tokom programa Brižne porodice pozitivno uticalo na njihov odnos sa djecom.

Za tatu Danila iz Podgorice bilo je zadovoljstvo upoznati divne, posvećene roditelje koji se trude da budu još bolji u toj ulozi.

“Bilo je ovo krajnje korisno iskustvo. Trudiću se da uz pomoć tehnika i taktika pozitivnog pristupa roditeljstvu uvijek nađem pravi način da stvorim porodicu u kojoj će se moja djeca osjećati sigurno, lijepo, srećno i gdje će rasti i razvijati se u divne osobe”, ističe Danilo.

Mami Tamari je program pomogao da postane svjesnija sebe kao roditelja, dobije samopouzdanje, ojača strpljenje i riješi se strahova koji su česti u roditeljstvu.

“Osim toga stekla sam i nove prijatelje i dobila jaku grupu podrške za sve buduće izazove koji me očekuju u roditeljstvu. Program sam tokom svih 12 nedjelja doživljavala kao svoje sigurno i srećno mjesto, a Kaćine i Tanjine tople riječi podrške, iz nedjelje u nedjelju, će me pratiti jos dugo, dugo vremena”, kaže Tamara.

Još jedna mama koja je pohađala program, Jana navodi da je dobila koristne “alatke” za komunikaciju sa djetetom, ali i za komunikaciju sa odraslima.

“Smirila sam se emocionalno i postala sam sigurna u sebe i u odnosu sa djecom. Uz druženje sa grupom dobila sam podršku koja mi je omogućila da ne budem zabrinuta kao ranije i da mislim da imam problem”, ističe mama Jana.

Marija iz Budve kaže da nije ni slutila da neke stvari mogu da joj pomognu, a nakon tri mjeseca programa to se zaista desilo.

“Radionice su lagane, opuštene i veoma interesantne. A naše Ivana i Kate su najdivnije”, kaže Marija.

Program roditeljstva u Budvi, u ovom ciklusu, prvi put su pohađali i roditelji iz Ukrajine, za koje je bio obezbijeđen prevod.

Nađa, koja je imala priliku da pohađa program, kaže da je zahvaljujući njemu sagledala vaspitanje iz ugla djeteta, kako njima nepoznato pada teško, kakve strahove imaju.

“Imamo još bliži odnos, idemo jedno drugom na ustupke. Smatram da svaki roditelj treba da prođe kroz ovaj program, kao i, na primjer, kroz školu za trudnice. To bi bila efikasna pomoć i roditeljima i djeci. Veliko hvala Katji i Ivani na ugodnoj atmosferi, lijepoj komunikaciji, pametnim idejama”, ističe Nađa.

U ime svih mama iz Ukrajine, koje su učestvovale u program Brižne porodice, ona se zahvalila prevodiocu Oli na visokokvalitetnom prijevodu, odgovornosti i mostu koji je izgrađen između dvije zemlje.

“A svim djevojkama hvala na dozi pozitive koja nam je toliko potrebna u ovom trenutku”, istakla je Nađa.

Ukrajinka Tatjana nije na početku bila sigurna da može završiti program do kraja. Priznaje da je to bio izazov za nju.

“Nije dovoljno samo reći da je ovaj program pomoć u podizanju djeteta, da je veoma informativan i koristan za majke i očeve. Program šalje poruku da je glavna vrijednost u životu dijete. Hranjenje, oblačenje I briga o djetetu je dužnost roditelja. A ako zaista želimo da dostojanstveno vaspitavamo svoje dijete, potrebno je da izdvojimo vrijeme za intimne razgovore i igru koju nam ono nudi. Bez telefona, interneta i kompjutera. Sami, gledajući u oči, bar deset minuta. U početku mi je bilo teško. Hvala psiholozima i našem timu na strpljenju, razumevanju i podršci”, prenosi svoje iskustvo mama Tatjana iz Ukrajine.

Milena navodi da je program Brižne porodice, koji je pohađala u Budvi, naučio mnogo korisnih stvari. Prije svega, kako kaže, produbila je odnos sa svojom djecom primjenom lekcija koje je sa ostalim roditeljima sa lakoćom prelazila iz nedjelje u nedjelju.

“Bilo je neobično i lijepo što smo imali mješovitu grupu. Divno je bilo upoznati ih sve, jer je svako na svoj način unosio lijepu energiju, pa sam se i ja lijepo i opušteno osjećala svake srijede. Sve to ne bi bilo tako da nas kroz program nisu vodile Kate i Ivana, posebna ljubav za njih”, ističe Milena.

Program Brižne porodice realizuje se u maloj grupi, a svaki od roditelja na početku određuje jedan konkretan cilj u odnosu sa djetetom na kojem želi da radi tokom dvanaestonedjeljne obuke. Na taj način roditelj na konkretnom primjeru vježba nove vještine, koje kasnije može primijeniti na sve ostale poteškoće u vaspitanju. Osim toga, rješavajući konkretan problem, roditelj mijenja cjelokupan odnos sa djetetom.

Program je koncipiran tako da iz sedmice u sedmicu roditelji usvajaju po jedan princip u vaspitanju, počevši od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica. Dobijaju konkretne zadatke koje treba da vježbaju sa djetetom kod kuće, ali to nijesu aktivnosti koje iziskuju dodatno vrijeme, već se odnose na situacije koje se inače događaju i dio su svakodnevice.

Ovaj besplatan program, ranije poznat pod nazivom Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, udruženje Roditelji realizuje od 2018. godine i do sada je organizovano 17 ciklusa.

Program Brižne porodice nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi u saradnji sa UNICEF-om i EU.

Izvor: roditelji.me