22-01-2021

ECB: Pandemija i dalje predstavlja veliki rizik, uprkos vakcinaciji

Evropska centralna banka (ECB) u četvrtak je potvrdila važeće kamatne stope i nastavak programa kupnovine obveznica radi podrške ekonomiji eurozone u koronakrizi, upozorivši da pandemija uprkos vakcinaciji i dalje predstavlja velik rizik.

ECB: Pandemija i dalje predstavlja veliki rizik, uprkos vakcinaciji | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

"Početak kampanje vakcinacije u eurozoni važna je prekretnica u suzbijanju zdravstvene krize”, navela je čelnica ECB-a Christine Lagarde, upozorivši ipak da pandemija i dalje predstavlja ozbiljne rizike za zdravlje građana, kao i za ekonomiju eurozone i svijeta.

Uprkos vakcinaciji, neizvjesnost je i dalje velika i ECB je spreman povući dodatne poteze, poručila je Lagarde.

“Ponovni snažan rast broja zaraženih i stroge mjere kojima vlade u mnogim zemljama eurozone nastavljaju suzbijati pandemiju remete ekonomsku aktivnost”, naglasila je Lagarde na press konferenciji održanoj nakon sjednice ECB-a.

ECB je potvrdio važeće ključne kamatne stope, uključujući referentnu na nuli i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0.5 posto.

Aktuelni program kupovine obveznica, povećan u decembru na 1850 milijardi eura, trebao bi ostati na snazi najmanje do kraja marta 2022. godine, navodi se u saopštenju, prenose agencije.

Lagarde je navela da je ekonomija eurozone vjerovatno pala u četvrtom kvartalu, dodajući da je ECB spreman da prilagodi sve svoje instrumente kako bi podržao jačanje inflacije.