18-07-2020

Egipat očajnički želi oživjeti turističku industriju

Piramide u Gizi, jedno od svjetskih čuda, hiljadama godina privlačile su posjetioce. Ali, od kada je pandemija koronavirusa zaprijetila da uništi egipatsku turističku industriju i živote ljudi, turista nema i situacija se i te kako promijenila.


Turizam čini više od 12% egipatskog BDP-a, Foto: AFP

Drevna znamenitost ponovo je otvorena 1. jula, dolaze samo mještani, a obavezni su mjerenje temeprature i socijalna distanca.

Sve je opustjelo, jedini samotni gost koji se popeo na čuvenu Sfingu je golub.

"Bilo nam je jako teško. Proveli smo četiri mjeseca kod kuće", kaže za BBC Ašrf Nasr koji već 25 godina onima koji razgledaju znamenitosti nudi obilazak kamilama.

"Svaka kamila dnevno potroši 100 egipatskih funti hrane, što je jednako iznosu od šest američkih dolara, odnosno pet britanskih funti", priča on.

Kako bi prehranio porodicu, bio je primoran da proda dvije kamile, kao i njegov kolega Hamdija Mohamed.

"Ne mogu da se brinem i za djecu i kamile u isto vrijeme. To ne mogu da priuštim", ističe Mohamed i dodaje:

"Moram da platim troškove za vrtić i pelene."


Turisti se još uvijek nisu pojavili u većem broju, Foto: Reuters

Očekivanja su, ipak, prije pandemije bila u potpunosti drugačija. Nakon godina političkih previranja i bombaškog, smrtonosnog, napada na putnički avion 2015. godine, turizam je konačno doživio procvat. Egipat je 2019. posjetilo 13,9 miliona ljudi, dok je ove sezone bio predviđan bilans od preko 15 miliona.

"Konačno je došlo do stabilizacije. Bilo je posla tokom cijele nedjelje. Međutim, koronavirus je sve poremetio", navodi Šahenda Adel, turistička vodičkinja iz Gize.

Izgubila je preko 1,000 rezrevacija, nakon što su u martu obustavljeni međunarodni letovi. To je, napominje, uticalo na mnoge oko nje.

"Otkazali smo hotele, a to je direktno pogodilo i zaposlene u hotelima i same kompanije. Dolazi do masovnog gubitka posla, to se odnosi i na taksiste, restorane...", objašnjava Adel.


Šahenda Adel izgubila preko 1,000 rezervacija, Foto: BBC

Ministar turizma Halde el- Anani je na zadatku da pokrene posao sa nulte tačke i pomogne oživljavanje ekonomije.

"Kao i za čitav svijet, ovo je velika katastrofa i za Egipat. Gubimo oko milijardu dolara mjesečno, a procjenjujemo da ćemo još mnogo novca izgubiti tokom narednih sedmica i mjeseci", navodi ministar uz konstataciju da turizam čini više od 12% bruto domaćeg proizvoda (BDP) njegove zemlje.

Posljednjih dana, Anani je upriličio nekoliko medijskih istupa u kojima je predstavio nova higijenska i bezbjednosna pravila, jer su se muzeji ponovo otvorili, dok je do provincija Južni Sinaj, Crveno More i Matruh organizovano nekoliko letova.

U ovim djelovima zemlje praktično nema zabilježenih infekcija Kovidom 19, što ih čini sigurnim destinacijama.

"Za sada ćete vidjeti plaže, sunce, pustinju, more... Kasnije ćemo otvoriti dolinu Nila, sa Aleksandrijom, Kairom, Luksorom i Asuanom."

Mnogi u industriji očekuju da će sa povratkom masovnog turizma doći i do promjena. One mogu biti pozitivne, u to su uvjereni, sa novim koracima za poboljšanje sanitarne zaštite i smanjenje gužvi na popularnim lokacijama.

"Širom planete, ljudi sada pokušavaju da izbjegnu gužve, tako da očekujem više manjih grupa i pojedinačnih turista", kaže Mona el- Desuki, još jedna vodičkinja.

Prema njenom mišljenju, maske za lice najveći su izazov.

"Naš posao uglavnom zavisi od kontakta očima i osmjeha, kojim pozdravljamo naše goste, ali sada će maska skrivati polovine naših lica", ističe ona.

Kako dodaje, višesatno nošenje maski, dok ste u obilasku autobusom, u zatvorenim prostorima poput aerodroma, aviona i muzeja, neće biti lako kao što to možda djeluje.

Idemo nazad u Gizu! Bilo je velikih operacija čišćenja oko piramida i ostalih drevnih spomenika.


Muzej u Kairu čuva blago kralja Tutankamona, Foto: Reuters

Pandemija je, takođe, otkazala otvaranje novog Velikog muzeja, u kojem će se nalaziti mnoge dragocjenosti, uključujuči i ona koja su pripadala kralju Tutankamonu. Očekuje se da će to biti, na neki način, lutrija.

Zemlja zna da ne može neprestano igrati na kartu privlačenja bogatom, faraonskom prošlošću, ali...

"Egipat je unikatna kombinacija čuda. Na kraju krajeva, ko ne želi vidjeti piramide. One su na svačijem spisku želja", zaključuje vodičkinja Adel.


Izvor: BBC