13-02-2024

Eksperti Evropskog centra za praćenje droga u posjeti Crnoj Gori

Nacionalna strategija za droge, za čije usvajanje je krajnji rok drugi kvartal ove godine, doprinijeće ostvarivanju jednog od privremenih mjerila u poglavlju 24, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Eksperti Evropskog centra za praćenje droga u posjeti Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: MZD

Ministar zdravlja Vojislav Šimun razgovarao je sa koordinatorom IPA projekta Frederikom Denekerom i analitičarima za oblast zdravlja i bezbjednosti Katerinom Skarupovom i Robertom Patrancusom, koji do petka borave u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će eksperti Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA) u sklopu posjete razgovarati sa najznačajnim institucijama i organizacijama u oblasti droga u Crnoj Gori.

“Nakon toga će izvršiti procjenu stanja u oblasti droga u našoj zemlji, i dati preporuke u cilju uspostavljanja funkcionalnog i održivog Sistema za informacije i podatke u oblasti droga i Sistema ranog upozorenja na nove psihoaktivne supstance”, rekli su iz Ministarstva.

Navodi se da je jedno od završnih mjerila u poglavlju 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, punopravno članstvo Crne Gore u EMCDDA.

“Ministarstvo zdravlja kao nacionalna kontakt tačka će u narednom periodu nastaviti niz aktivnosti kako bi ova dva sistema bila usaglašena sa stadardima i protokoloma EMCDDA, odnosno pravnom tekovinom Evropske unije (EU)”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u decembru prošle godine taj Vladin resor formirao radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za droge za period 2024-2027. godine, čiji je krajnji rok za usvajanje drugi kvartal ove godine.

Kako su kazali, radna grupa je izradila nacrt analize stanja i trenutno je u fazi postavljanja indikatora učinka kojima će se mjeriti vrijednost ostvarivanja operativnih ciljeva.

“Usvajanje strategije doprinijeće ostvarivanju jednog od privremenih mjerila u poglavlju 24”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je Crna Gora, zajedno sa ostalim državama Zapadnog Balkana, ostvarila pravo na učešće u IPA8 projektu od 2023. do 2027. godine, koji se sprovodi uz ekspertsku podršku EMCDDA.