08-05-2020

Elektronski upis u vrtiće i škole

Upis u vrtiće, osnovne i srednje škole Ministarstvo prosvjete organizovaće elektronskim putem zbog situacije uslovljene epidemijom virusa korona, dok će u narednih nekoliko dana početi emitovanje priprema za maturski ispit. Portparol Ministarstva prosvjete Milica Lekić kazala je za Dan da je projekat UčiDoma dobra inicijativa koja ima efekta i koja je proistekla iz krize, ali je svako istraživanje pokazalo da su građani najvećim dijelom zadovoljni njenim kvalitetom.

Elektronski upis u vrtiće i škole | Radio Televizija Budva

“Upravo smo, putem još jednog relevantnog istraživanja, dobili sugestije od velike većine roditelja da projekat #UčiDoma treba da u određenom segmentu nastavi da živi i bude dopuna redovnom obrazovnom radu i doprinos opštem obrazovanju. Preciznije, prema najnovijem istraživanju, koje je sproveo IPSOS u saradnji sa Unicefom, većina roditelja smatra da su njihova djeca naučila da bolje koriste nove tehnologije kako bi pratila školski program preko interneta. Svaki drugi roditelj cijeni da i nakon ove krize treba nastaviti sa stvaranjem nastavnog sadržaja na televiziji i internetu”, kazala je Lekić.

Takođe, prema podacima iz istog istraživanja većina roditelja je zadovoljna kako su škole i vrtići reagovali na krizu nastalu epidemijom korona virusa, pa stoga nijesu ni zabrinuti da će djeca izgubiti radne navike zbog zatvaranja škola i vrtića.

“Vjerujemo da jeste tako i da su, čak i u ovakvim oklnostima, nastavnici uspjeli da zadrže učenike aktivnim i zainteresovanim za nastavni proces. To nam je važna smjernica, i nema sumnje da ćemo raditi na tome da #UčiDoma nastavi da funkcioniše u nekom obliku, kao dopuna naporima u obrazovanju i redovnom radu. Pitanje koje je sada na dnevnom redu, jeste na koji način to organizovati i koje teme obrađivati. Skloni smo tome da se na ovaj način, i nakon krize, posebno bavimo temama koje su od značaja i koje mlade mogu usmjeravati na prave sadržaje i prave vrijednosti: druge zemlje i načini života, film, umjetnost, predstavljanje naših srednjih škola, predstavljanje zanimanja… Spisak tema koje je moguće obrađivati je veliki, te ćemo sa velikim zadovoljstvom razmišljati u tom pravcu”, objasnila je Lekićeva.

Ona navodi da će kada je riječ o elektronskom upisu narednih dana biti predstavljen koncept i način upisa.

“Već sada sa sigurnošću možemo saopštiti da će upis u vrtiće, osnovne i srednje škole biti organizovan elektronskim putem. Dakle, ovo je još jedan, rekli bismo ogroman iskorak u pravcu digitalizacije i olakšavanja procedura za djecu i roditelje. I, što je podjednako važno, opet pripremljen u rekordnom roku”, kazala je Lekić.

Upisi u srednje škole planirani su u rokovima koji su slični dosadašnjim, odnosno predaja dokumentacije za buduće srednjoškolce planirana je za drugu polovinu juna.

“Takođe, i ove godine se vodimo istim principima: ima nešto manje od 7.000 polumaturanata, a planirano je sigurno više stotina mjesta preko broja djece koja završavaju osnovnu školu, tako da nema bojazni u vezi sa brojem upisnih mjesta biće mjesta za sve. Kada je riječ o konkursu za vrtiće i upisu u osnovne škole, oni će biti organizovani nešto ranije, i to na način da se iz sistema, odnosno postojećih baza povlači dio podataka, kako roditelji i djeca ne bi bili u obavezi da sami prikupljaju obimniju dokumentaciju. Dakle, sve će se stići i roditelji će na vrijeme, u narednih nekoliko dana, detaljno biti obaviješteni o elektronskom upisu na sva tri nivoa obrazovanja”, kazala je Lekić.

Dodaje da su projektom #UčiDoma zadovoljni jer, iako ništa ne može zamijeniti učionicu, njegovi rezultati, uz informaciju da je pripremljen u rekordnom roku, dovoljno govore.

“Oko 1. 500 snimljenih predavanja, 380.000 posjeta #UčiDoma sajtu od strane 93.000 korisnika, skoro 10.000 preuzimanja #UčiDoma mobilne aplikacije, milionske preglede #UčiDoma YT kanala 2. 274.000 prikaza na Jutjub kanalu. Dodatno, djeca imaju i na sajtu i na aplikaciji pripremne testove za mature i polumaturu, a narednih dana kreće i emitovanje pripremnih časova na televizijama”, kazala je Lekićeva.

EDnevnikMe za praćenje ocjena

Kada je riječ o digitalizaciji i ocjenjivanju, Lekićeva napominje da je urađena aplikacija eDnevnikMe putem koje roditelji na jednom mjestu mogu naći sve najvažnije podatke u vezi sa boravkom djece u školi.

“Tu, prije svega, mislim na ocjene iz svih predmeta, ali i podatke o svim novitetima, o planiranim izletima i dr. Lozinku i korisničko ime za aplikaciju eDnevnikMe roditelj može dobiti od odjeljenskog starješine. Ono što je posebno važno kada govorimo o ocjenjivanju, jeste da đaci ne smiju biti oštećeni. To nikako ne znači poklanjanje ocjena, ali je važno da, kada nastavnik ima dilemu, ona bude razriješena tako da učenik ne bude oštećen, i to se, između ostalog, navodi u uputstvu za ocjenjivanje koje je poslato školama. Mi smo, zajedno sa nastavnicima, učinili sve da i u ovom periodu đaci budu maksimalno angažovani, ali je prirodno da nastavnici imaju u vidu činjenicu da su okolnosti drugačije i da je potrebno posebno vrednovati zalaganje đaka i ažurnost u uključivanju u proces nastave na daljinu”, naglasila je Lekićeva.