08-11-2023

Elektronsko popisivanje građana kao najbolji izbor

Stručnjak za informatiku i telekomunikacije, magistar Dejan Abazović, izražava svoje uvjerenje da bi elektronsko popisivanje građana, koje bi obavljali sami građani putem interneta, bez potrebe za dolaskom popisivača u njihove domove, predstavljalo efikasnije i ekonomičnije rješenje za Crnu Goru.

Elektronsko popisivanje građana kao najbolji izbor | Radio Televizija Budva

Foto: RTCG / screenshot

Osim toga, ovakav pristup smanjio bi mogućnost grešaka i zloupotreba. Abazović smatra da bi softver za provjeru podataka trebao biti uspostavljen do kraja novembra, prije početka popisa.

U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" na Radio Televiziji Crne Gore, Abazović je istakao svoje mišljenje:

"Ne vidim razlog zašto građani ne bi sami unijeli svoje podatke tokom popisa putem interneta uz odgovarajuću identifikaciju. Mislim da bi ovo bilo primjenjivo, efikasno i isplativo za državu."

Ovaj pristup, prema njegovim riječima, smanjio bi rizik od pogrešaka i zloupotreba:

"Trenutno to nije dozvoljeno zakonom, iako imamo normativnu infrastrukturu koja omogućava građanima da samostalno unesu svoje podatke, isto kao što to radi popisivač manuelno."

Abazović vjeruje da bi građani trebali imati mogućnost provjere svojih podataka sve do faze kada počne obrada istih.

Što se tiče uspostavljanja softvera, Abazović smatra da bi se to moglo postići do kraja novembra kako bi se pripremili za početak popisa. "Neophodno je da se pronađe najkvalitetnije i najpouzdanije rješenje", naglasio je.

On je takođe objasnio da bi nova biometrijska lična karta značajno smanjila rizik od grešaka i zloupotreba u procesu popisivanja.