06-05-2024

Cijene industrijskih proizvoda u padu

Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza u Crnoj Gori u prvom kvartalu su u odnosu na isti prošlogodišnji period pale 0,1 odsto, pokazuju podaci Monstata.


foto: Monstat

„U poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, sektor vađenje ruda i kamena bilježi pad od 0,9 odsto, a sektor prerađivačka industrija 0,1 odsto“, navodi se u saopštenju.

Cijene industrijskih proizvoda iz uvoza u Crnoj Gori u prvom kvartalu u odnosu na četvrti kvartal prošle godine bilježe pad od 0,9 odsto.

„U poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine, sektor vađenje ruda i kamena ostao je nepromijenjen, dok sektor prerađivačka industrija bilježi pad od 0,9 odsto u odnosu na četvrti kvartal prošle godine“, rekli su iz Monstata.

Statističari su naveli da cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori u prvom kvartalu u odnosu na prvi kvartal prošle godine bilježe pad od 0,1 odsto.

„U poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, sektor vađenje ruda i kamena bilježi pad od 0,1 odsto, dok su cijene u sektoru prerađivačka industrija u prosjeku ostale nepromijenjene, odnosno ostale su na nivou cijena iz prvog kvartala prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda za izvoz u Crnoj Gori u prvom kvartalu u odnosu na četvrti kvartal prošle godine bilježe rast od 1,4 odsto.

„U poređenju sa četvrtim kvartalom prošle godine, sektor vađenje ruda i kamena bilježi rast od 0,3 odsto, dok sektor prerađivačka industrija bilježi rast od 1,6 odsto u odnosu na četvrti kvartal prošle godine“, navodi se u saopštenju.

(Mina)