18-06-2022

Eurosong umjesto u Ukrajini, iduće godine u Ujedinjenom Kraljevstvu

Eurosong sljedeće godine, bez obzira na pobjedu Ukrajine, neće se održati u toj zemlji, već u Ujedinjenom Kraljevstvu, odlučila je Evropska radiodifuzna unija (EBU).

Eurosong umjesto u Ukrajini, iduće godine u Ujedinjenom Kraljevstvu | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

U svom zvaničnom saopštenju EBU je objasnila da su, s obzirom na rat koji je u toku od ruske invazije na Ukrajinu, sproveli potpunu procjenu i studiju uključujući pitanja sigurnosti, te nakon objektivne analize sa žaljenjem zaključili da sigurnosna i operativna jamstva za održavanje ovog takmičenja ne mogu biti zadovoljena.

Kako su istakli, takmičenje za najbolju pjesmu Evrope je jedna od najsloženijih TV produkcija na svijetu koja obuhvata na hiljade ljudi koji rade na događaju i prisustvuju mu, a za njega je potrebno 12 mjeseci pripreme.

Umjesto u Ukrajini, takmičenje za čiju će organizaciju biti zadužen BBC održati će se u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potrudiće se da pobjednička zemlja bude zastupljena u što većoj mjeri, te da bude fokus na tome da je ona odnijela pobjedu.

"Naša je puna namjera da se pobjeda Ukrajine odrazi u takmičenju sljedeće godine. To će biti prioritet u našim razgovorima sa eventualnim domaćinima", dodali su.

EBU se zahvalio ukrajinskom javnom emiteru UA:PBC na njihovoj svesrdnoj saradnji i posvećenosti u istraživanju svih scenarija u sedmicama od 14. maja kada je "Kalush Orchestra" odnio pobjedu.

Istakli su, kako "dijele njihovu tugu i razočarenje" što takmičenje neće biti održano tamo.

Inače, ovo je bila treća po redu pobjeda Ukrajine na Eurosongu, a nakon nje oglasio se i Nikola Černoticki, predsjednik Upravnog odbora radiodifuzne kompanije Ukrajine, koji je izjavio da će dati sve od sebe da se takmičenje održi. Ipak, bio je svjestan da će to biti teška borba.