29-11-2022

Fabris: Vlasnici da bolje paze barke tokom zime, ribari da izlaze spremni na more

Obilne padavine i jak vjetar mogu izazvati štetu na usidrenim plovilima ukoliko se o njima ne vodi dovoljno računa. Barke se moraju adekvatno obezbijediti i sekati kako ne bi došlo do potapanja. Još jedno važno upozorenje je da ribolovci prate vremensku prognozu kada izlaze na more, te da sa sobom ponesu adekvatnu opremu za iznenadno nevrijeme, neki su od savjeta Tihomira Fabrisa, predsjednika Društva za sportski ribolov na moru “Širun” iz Budve.


Foto: printscreen

Poslednje kiše i slike izlivanja mora iz budvanske luke bilo je upozorenje svim vlasnicima barki.

Svako nevrijeme nosi sa sobom rizik od potapanja plovila, ali kakav će ishod biti najviše zavisi od samog vlasnika i načina na koji se o njemu brine. “Kada je jak jugo i kiša barke se moraju redovnmo sekati i adekvatno obezbijediti”, kazao je Fabris gostujućui u jutarnjem progarmu TV Budva.

“Najveće je obezbjeđenje je da je čovjek prisutan. Dosta je bilo u proteklom periodu i potopljenih i slomljenih barki. Neodgovorni vlasnici moraju da povedu malo više računa kako su im barke vezane da ne bi oštetili barku koja se nalazi pored, što se dešavalo. Tu su i ljudi iz marine koji priteknu u pomoć, ali ne mogu ni oni dežurati non stop na svaku bandu. Najveći talasi i vjetrovi dolaze preko noći i tada se treba obezbijediti duplim sidrima, duplim konopom i staviti bokobrani. Dakle po meni je 80 odsto kriv vlasnik, ali može doći ponekad do pucanja konopa, alki ali to su neki uslovi koji se dešavaju, zato se svake zime moraju promijeniti konopi i na krmu i na provu i za sidro i gdje se veže za lukobran. Bilo je potopljenih baraka jer ih vlasnici nisu sekali, nisu vadili vodu iz nje na vrijeme. I kada je zima barka se mora obilaziti svaki dan, ako je vrijeme kakvo je jugo propustite jedan dan da to ne uradite već ste u riziku da se barka potopi. Ja ne razumijem te vlasnike zašto drže barke u more ako ih ne obilaze, jednostavnije je da ih izvade, veća mu je šteta ako je slomi nego trošak da je ponese kući i skloni preko zime”, ističe Fabris.

Ovaj vrsni poznavalac uslova za dobar ulov ispričao je koja je riba najviše zastupljena tokom hladnih mjeseci i koji je nabolji zimski mamac.

“Vjetrovi dosta utiči na ribolov, imamao južni, sjeverni i jugoistočni vjetar levanat kolji ribolovci nikako ne vole. Taj vjetar je dosta oštar, struje su čudne i riba se u to vrijeme povlači u svoja staništa i ne izlazi. Poslije toga imamo jugo i dosta lijepog vremena kada može da se lovi. Od mamaca bih izdvojio lignje, kozice, tijesto odnosno hleb. Skakavice, sape i orade idu dosta na gleb, na otvorenom se ide na arbune ima ih dosta, na pendulanje se love najčešće skuše i širuni. Ima svega ali samo treba poći da se riba i da se prate vremenske prognoze”, kazao je.


Foto: Portal RTV Budva

Upozorava da u zimskom periodu u sat dva može doći do promjene vremena, te da je prije izlaska na more neophodno pratiti vremensku prognozu.

“Vjetar koji je vrlo nezgodan je levanat koji baca na stijene, tada treba imati opremu jer može motor da se ugasi. Vidim dosta vlasnika čamaca ne pridržavaju se pravila koja su vrlo važna, nemaju vesla, sidra, nemaju dovoljno kanapa. Dosta baraka idu nespremno na ribanje i onda se dešavaju te lose stvari, ne daj bože kad bura zaduva i to se dešavalo, taj jak vjetar može barku da odnese prema Italiji. To je tako jaka struja da barka ide nevjerovatnom brzinom, pa tu treba čovjek da je sposoban. Ako imate jako sidro i kanap do 60 metara vi se možete zakačiti za neku stijenu pa će vas neko naći. Ako to nemate vi odoste , dok stigne lučka kapetanija, pomorske jedinice ili helikopšter ko zana gdje možete da odete i da vam se desi neka nezgoda. Kad su tako jaki vjetroivi barka se dosta brzo napuni vodom, pa morate i da sekate barku i da sve ostalo preduzmete da ne bi došlo do neke tragedije. U zimskom periodu to je moja preporuka da se dobro vodio računa kada se izlazi na more i da se prati vremenska prognoza”, naglasio je Fabris.

Svi koji izlaze na more da love treba da posjeduju dozvole za ribolov koje izdaje KSR “Širun” u zgradi Lućke kapetanije. Fabris objašnjava koje se sve vrste dozvola izdaju i pod kojim uslovima.

“Savez za sportski ribolov Crne Gore ima u svom sastavu oko davdeset klubova i zna se kao prošle godine koliko je saki klub imao članova. Komisija u savezu određuje koliko će kom klubu pripasti dozvola za robolov. Veći klubovi kao što smo mi koji datiramo odavno imamo oko 300 članova i toliko dozvola. Imamo tri vrste dozvola, stalne dozvole koje su na godišnjem nivou za štapom sa obale i iz barke koja košta 25 eura. Tu dozvolu mogu dobiti samo stanovnici Crne Gore koji imaju ličnu kartu, privremenu ličnu kartu ili pasoš Crne Gore. Druga kvota je 45 eura što ide za sportski ribolov sa štapom i ronjenje bez eksplozivnih punjenja, odnosno boca. I imamo privremene dozvole koje se izdaju svakog ljeta, znači mogu da ih uzmu i stranci uz ličnu dokumentaciju, na jedan dan cijena je 5 eura, na deset dana je 15 eura, na mjesec dana je 30 eura. Stalnih dozvola je dosta manje jer te dozvole dobijamo od Saveza i svaka dozvola se mora prijaviti nadležnom ministarstvu. Mi smo zato da se te dozvole daju u neograničenom broju, zašto bismo nekoga limitirali. Mi živimo od turizma i sve ove jahte i brodovi traže te dozvole i oni to dobro plaćaju. Oni sve znaju i dobro su upućeni i to su iskusni ribolovci i ljeti imamo baš posla, oni su tako disciplinovani i neće na more ako nemaju dozvolu.”

Fabris je na kraju još jednom upozorio ribolovce, da se zimi vrijeme brzo mijenje iz lijepog u loše i da dobro vode računa kada idu na more.


J.M.