17-01-2024

Fabris: I dalje postoji veliki broj onih koji se bave krivolovom, rješenje postavljanje kamera duž plaža

Klubovi za sportski ribolov Tuna, Delfin i Širun od početka ove godine izdaju dozvole za ribolov, čija je cijena veća nego lani i iznosi 30 i 50 eura. Pored registrovanih sportskih ribolovaca i dalje postoji veliki broj onih koji se bave krivolovom, a predsjednik kluba Širun Tihomir Fabris rješenje vidi u postavljanju kamera duž plaža i bolje komunikacije između plovnih jednica i klubova za sportski ribolov.


Ilustracija, Foto: Pexels

Tihomir Fabris predsjednik kluba Širun za Polis kaže da su tri budvanska kluba za sportski ribolov Tuna, Delfin i Širun od nove godine počeli sa izdavanjem dozvola za ribanje.

"Da bi neko izvadio dozvolu mora da ima ličnu kartu ili pasoš i prebivalište u Crnoj Gori bez obzira da li stranac, ali ako neko želi da izvadi tu dozvolu mora da ima sve ovo navedeno. Mi njima izdajemo dvije vrste stalnih dozvola. Tu je dozvola za ronjenje, bez boca, bez eksplozivnog punjenja i druga dozvola je za ribanje sa obale i iz barke. Moram da kažem da su ove godine dozvole povećane sa 25 eura i sada iznose 30 i 50 eura. Imamo i privremene dozvole koje izdajemo i strancima ali i našim ljudima i njima je potreban samo pasoš. To je ribanje iz čamca ili sa obale. Imamo za jedan dan ali i za pet, deset i mjesec dana", istakao je on.

Krivolova ima manje ali nije potpuno nestao, ističe Fabris.

"Krivolova bih rekao da ima manje, ali ronjenje sa bocama po noći. Oni su vrhunac postigli, njima više ne trebaju ni barke, ni čamci, ni gliseri jer oni svoju opremu donesu kolima. Dođu blizu plaže i rone po noći sa lampom i takav način jeste krivolov gdje su dostigli vrhunac i ulovili su svu najkvalitetniju ribu. Nema više krnja, zubataca, hobotnica i jastoga. Jer kada vi tu ribu oslijepite sa lampom, možete praktično i rukom da je ulovite. Takovom načinu lovljenja trebamo da stanemo na put", dodaje on.


Foto: Printscreen/Polis

Fabris smatra da i kod nas na plažama treba postaviti kamere kao što je to učinjeno u Grčkoj i Hrvatskoj. Ono što i dalje predstavlja problem jeste izlov ribe dinamitom, posebno s proljeća.

"Kada bacite dinamit i kada on pukne, ne ubija samo sitnu već ubije i veliku, čak ubije floru i faunu onoga sa čim se i ta riba hrani. Tu narednih deset godina neće niti travka niti alga narasti. Sada dolazi proljeće i dinamit je u najvećoj eskalaciji i sada treba malo više obratiti pažnje. Što se tiče same kazne, ona je dosta velika", kazao je on.

Fabris rješenje problema vidi u boljoj komunikaciji između plovnih jednica i klubova za sportski ribolov.

D.Č.