09-02-2022

Fabris: Krivolovci remete ekosistem mora i nanose štetu ribolovcima

Iz Kluba za spotski ribolov "Širun" ističu da i tokom zimskih mjeseci krivolov u Budvi ne jenjava, a najugroženije vrste ribe su: zubaci, orade, kernje, hobotnice i rakovi.


Foto: Arhiva

Predsjednik Kluba za sportski ribolov Tihomir Fabris još jednom je podsjetio na problem krivolova koji je itekako izražen tokom zimskih mjeseci, a nadležni za sada ne uspijevaju da se obračunaju sa krivolovcima.

"Teško je to uhvatiti i kontrolisati jer su oni po mom mišljenju gori od dinamitaša. Oni po noći sa lampom kad oslijepe ribu, a obično idu na najkvalitetnije ribe a to su: zubaci, orade, kernje, hobotnice i rakovi, u tom trenutku ih možete i rukom izvaditi iz vode, a ne sa puškom", kazao je Fabris.

Kazne za krivolov su uglavnom novčane, dok postoje i zatvorske.

"Zavisi koja vrsta krivolova je u pitanju, ima naravno i zatvorska kazna. Ako se bacaju dinamiti, imaju novčane kazne od 150, 200, 500 eura za sportske ribolovce koji nemaju dozvole, a oko 2.000 do 20.000 eura za privrednike koji nelegalnim oružjem love ribu i slično", istakao je Fabirs za emisiju Polis.



Osim što krivolovci remete ekosistem mora, nanose štetu i ribolovcima.

"Ribolovci koji su registrovani u privredni ribolov, nailazili su na situacije gdje im krivolovci prebiraju, dižu i kidaju mreže", naglasio je on.



Ovaj Klub za sportski ribolov se suočava i sa problemom ograničenog broja dozvola koje se mogu izdati.

"Poslednje tri, četiri godine je isti broj dozvola, jer oni hoće da daju savez i drugim klubovima, a oduzimaju od nas. Ja imam ljude koji 30 godina uzimaju dozvole od mene, i ja moram prednost njim da dam. Skoro svaki klub u Crnoj Gori se suočava sa istim problemom", rekao je on.

Kako kaže Fabris, najviše mu je žao što djeca pate zbog toga, jer su ograničena i sa brojem takmičara koje mogu poslati na prvenstvo u sportskog ribolovu.

"U savez nas limitiraju za takmičenje djece, jer smo više puta tražili da za djecu dozvole neograničen broj, a oni nas ograničavaju za njih pet. Problem je jer ih ja imam deset", ističe Fabris.

Ovaj rješavaju organizovanjem manjih takmičenja unutar kluba, te po broju upecane ribe oređuju ko će ići na prvenstvo. Ipak, Fabris ističe da je u tom takmičenju najviše potrebna sreća jer se dešava da i onaj ko je najbolji tog dana ne ulovi dovoljno.