24-02-2021

(FOTO) Zaposleni u DZ Budva primili prvu dozu vakcine Sputnjik V

Vakcinacija protiv koronavirusa u budvanskom Domu zdravlja počela je danas. Od 30 doza vakcine Sputnjik V, kako saznajemo u ovoj zdravstvenoj ustanovi, danas će biti iskorišćeno 15.


Imunizacija u Budvi

Za imunizaciju su se prijavili zaposleni u Domu zdravlja koji trenutno nisu pod infekcijom i koji u posljednja tri mjeseca nisu bili pozitivni na covid-19.

Prema riječima direktorice dr Vesne Vučetić jedino vakcina u ovoj situaciji može zaustaviti bolest, a, kako je dodala, veći broj vakcina biće u opticaju vjerovatno krajem februara.

"I tada ćemo moći da kažemo detaljnije informacije. Građanstvo će biti preko medija obaviješteno na koji način će se prijavljivati. Biće tu info pult, kao i brojevi telefona", istakla je ona.


Dr Vučetić

Iako je dio javnosti skeptičan, vakcinacija je, smatra dr Milica Marović, jedini način da se suzbije širenje epidemije.


Dr Marović

"Naravno da su ljudi u nepovjerenju jer je sve u početku, vakcine nisu do kraja ispitane, međutim tako je svakom vakcinacijom protiv svih zaraznih bolesti. Moramo krenuti sa vakcinom. Sad nemam nikakve tegobe, a iskustvo vakcinacije u drugim zemljama ukazuje da su minimalne posljedice odnosno nuspojave koje se javljaju", rekla je dr Marović.


Doktorka Marović danas je prva primila vakcinu

Dok je naša ekipa bila prisutna na licu mjesta vakcinu je primilo još nekoliko zaposlenih u Domu zdravlja. Revakcinacija biće obavljena za tri nedjelje.




Sa lica mjesta

Na području naše opštine imunizacija je počela juče kada su prvu dozu primili štićenici Doma za stare u Petrovcu. Svi koji su vakcinisani dobro se osjećaju.

Dr Vučetić: Počela vakcinacija na području opštine, manje zaraženih na dnevnom nivou

Kada će u naš grad pristići novi kontigent Sputnjika V još uvijek nije poznato, ali, uz konstataciju da do masovne vakcinacije treba da prođe još vremena, direktorica Vučetić napominje da će prirotet biti građani stariji od 80 godina i hronični bolesnici.

Budva je trenutno opština koja je u Crnoj Gori najviše pogođena epidemijom virusa korona. Nakon više uzastopnih dana u kojima su labarotorije Instituta za javno zdravlje registrovale preko 900 aktivnih slučajeva, situacija je sada za nijansu povoljnija. No, dnevni bilans broja oboljelih i dalje je visok te je trenutno u Budvi evidentirano 769 zaraženih. Protivepidemijske mjere na snazi su od 10. febrara, a Ministarstvo zdravlja danas od 15 časova odlučuje da li će one biti produžene.


Autor:M.S.
Foto: portal RTV Budva