17-02-2021

Franeta: Palma, uvijek si dobro došao u bratsku Crnu Goru

"Smatramo da nije ni mjesto ni vrijeme, a u krajnjem ne postoje ni kompetencije, za davanje bilo kakvih ultimatuma i rokova u vezi sa rješavanjem problema povratka ambasadora Božovića u Podgoricu. Tim neka se bave nadležni organi Crne Gore i Srbije. Ne sumnjamo da će se to riješiti na najbolji mogući način", saopštio je predsjednik IO Prave Budva, Aleksandar Franeta povodom nedavne izjave Dragana Markovića Palme u vezi sa događajima u Crnoj Gori.


Foto: Prava Budva

Saopštenje prenosimo integralno:

Ono što čudi u datoj izjavi jeste poziv građanima Srbije da ne ljetuju naredne sezone na crnogorskoj obali. Smatramo da se radi o nepromišljenom gestu, jer kada uzmemo u obzir povezanost našeg srpskog naroda u obje države, takav poziv ne može biti dobronamjeran. Eventualnim bojkotom dolaska na ljetovanje najmanje bi bili pogođeni tajkuni i bogataši bliski bivšoj trodecenijskoj vlasti. To bi bio direktan udar na budžete našeg stanovništva koje živi od rada tokom turističke sezone. Gospodin Marković je previdio činjenicu o brojnosti srpskog naroda u Boki. Ogromna većina njih se bavi djelatnostima blisko vezanim za turizam. Takođe, ovom izjavom je zanemaren i dolazak velikog broja mladih iz svih krajeva Srbije na rad tokom sezone u Crnoj Gori. To je punjenje budžeta i građana Srbije. Pritom imamo veliki broj srpskih državljana koji su vlasnici nekretnina u Crnoj Gori i koji su sigurno sa čuđenjem primili poziv o bojkotu.

Zbog svega navedenog želimo da skrenemo pažnju da svi treba da se usmjerimo razvoju kao zajedničkom dobru i da poređenje dviju država, koje je pogrdno iskazano u izjavi, ubuduće treba da bude samo dobronamjerno i u pozitivnom takmičarskom duhu. Jer svima nam je cilj - jaka Crna Gora i jaka Srbija.

Na kraju, jasno je da je veza našeg naroda neraskidiva i da ne može biti ugrožena spornom izjavom, ali treba napomenuti da se u vremenima kriza ona mora dodatno ojačati kako bismo svi zajednički iz svega izašli sa što manje posljedica. S tim ciljem, pozivamo gospodina Dragana Markovića da bude naš gost narednog ljeta u Budvi. Takodje, građanima Srbije poručujemo da su dobrodošli više nego ikada, jer će napokon posle tri decenije ljetovati u slobodnoj i demokratskoj Crnoj Gori.