19-02-2018

Franović: GIS kao alat koji spaja svijet slika i informacija

U Turističkoj organizaciji opštine Budva otpočeli su realizaciju projekta Geografsko informacionog sistema (GIS).

Franović: GIS kao alat koji spaja svijet slika i informacija | Radio Televizija Budva

Geografski informacioni sistem predstavlja sistem za integrisanje čuvanje, analizu, dijeljenje, upravljanje i prezentaciju prostornih podataka.

U opštem smislu, GIS je informacioni sistem koji uvezuje, smješta, uređuje, analizira i prikazuje geografske informacije.

Geografsko informacioni sistem kao alat u turizmu, najviše se koristi u turističkom planiranju, u oblasti menadžmenta turističkih resursa, kao i u oblasti marketinga.

"Ono što nas je pokrenulo da krenemo u ovaj projekat su zastarele mape, koje nisu ni bile u našem vlasništvu, pa smo dodatno i plaćali autorska prava", kazao je za TV Budva v.d. TOB Mladen Franović.

Primjena GIS-a u turizmu podrazumijeva više različitih procesa: prikupljanje, manipulaciju i čuvanje informacija vezanih za prostor na kome se vrši inventarizacija turističkih i rekreativnih resursa, istraživanje uslova putem digitalnih interaktivnih karata, proces identifkacije najpogodnijih lokacija za razvoj turističke djelatnosti, integraciju baza podataka prilikom analize trendova u intenzitetu posledica turističke aktivnosti u prostoru, utvrđivanje pravaca turističkih kretanja, prostornu analizu veza i odnosa koji postoje između različitih turističkih i rekreativnih resursa i prostorno modelovanje potencijalnih uticaja turizma na datu oblast proučavanja.Prva faza je več završena i biće promovisana na sajmu turizma u Beogradu.

Kako dodaje Franović, već početkom ove sezone sistem će biti dostupan.

"U prvoj fazi je urađeno kompletno mapiranje grada, pa sad imamo reprezentativnu sliku grada, i mape koje prikazuju prave podatke" kazao je Franović.

Geografsko informacioni sistem se kao alat najviše koristi u prostornom planiranju, ali se u slučaju TO Budva GIS koristi kao alat koji spaja svijet slika i informacija, namijenjenih turistima, zaključio je Franović.