04-10-2021

Galić: Bar jednu dozu vakcine primilo 57,1% prosvjetara

Do 1. oktobra ove godine ukupno 57,1 odsto zaposlenih u prosvjeti primilo je prvu dozu ili je revakcinisano protiv korona virusa, kazao je za Portal RTCG direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Galić: Bar jednu dozu vakcine primilo 57,1% prosvjetara | Radio Televizija Budva

Foto. prcentar.me

“Od ukupnog broja zaposlenih u prosvjeti do 1. oktobra 2021. godine u procesu vakcinacije je 7.862 osoba, što je 57,1 odsto”, naveo je Galić.

On podsjeća da je Crna Gora do avgusta ove godine uradila preko pola miliona testova, a tokom cijele 2020. godine urađeno je preko 130 hiljada testova.

“To je, zajedno sa preciznom i jasnom statistikom koja je javnosti dostupna svakodnevno, samo jedan od dokaza koji upućuju na ozbiljnost praćenja epidemije tokom ove godine”, ističe Galić.

Podsjetimo u Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je skoro 54 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano je 47 odsto.

Galić za Portal RTCG kaže i da državne ustanove sada, naročito u zdravstvenom sektoru, odgovorno i transparentno rade, iako su, kako dodaje, uslovi u okviru kojih sprovode svoje radne aktivnosti nespecifični i vrlo otežavajući, a sve u svijetlu pandemije uzrokovane novim korona virusom.

“Institut za javno zdravlje posjeduje podatke koji služe za: praćenje i proučavanje zdravstvenog stanja stanovništva; planiranje i programiranje zdravstvene zaštite; sprovođenje statističkih i naučnih istraživanja; izvršavanje obaveza svih subjekata u oblasti zdravstva i kao pomoć državnim organima u vođenju zdravstvene politike. Vođenjem zbirki podataka obezbjeđuju se uslovi za dobijanje kvantitativne i kvalitativne informacije o zdravstvenom stanju i zdravstvenoj zaštiti stanovništva, obimu i kvalitetu rada zdravstvene službe i drugih relevantnih informacija neophodnih za vođenje zdravstvene politike i standardizaciju izvještavanja relevantnim nacionalnim i međunarodnim institucijama”, navodi Galić u izjavi.

Upravljač zbirkama podataka je, kako ističe, Institut za javno zdravlje.

“To se temelji na nizu pozitivnih pravnih propisa, od kojih treba navesti samo Zakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o zbirkama podataka u oblasti zdravstva i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji jasno propisuju ulogu i značaj praćenja zdravstvenog stanja, podatake i evidencije, kao i ulogu Instituta za javno zdravlje Crne Gore”, navodi Galić.

On ističe da IJZCG ima precizne podatke o svakoj sferi koja je nužna za praćenje i nadzor epidemiološke situacije.

“Što je, podsjećam, lično, tokom posjete Institutu, pohvalila i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen”, zaključio je Galić.

(RTCG)