20-12-2020

Galić: Sezona praznika veliki epidemiološki izazov

Predstojeći praznici veliki su epidemiološki izazov, ocijenio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić i pozvao građana na poštovanje preporučenih mjera.


Foto: Pobjeda

“Nepoštovanje mjera i organizacija okupljanja i proslava može nas skupo koštati”, rekao je Galić u intervjuu za Pobjedu.

On je istakao je da je godina na izmaku bila teška i stresna za sve.

“Razumljive su želje građana da tokom praznika zaborave na ono što nas je zadesilo i zato apelujem da se uzdrže od takvog ponašanja i tako sačuvaju svoje, ali i zdravlje svojih najbližih” rekao je Galić.

On je naveo da kada je riječ o korigovanju mjera, Institut prati epidemiološku situaciju i na osnovu indikatora predložiće zdravstvene mjere.

“Epidemiološka situacija u našoj državi je teška i složena”, kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, zdravstveni sistem, već skoro godinu dana, odolijeva i bori se za zdravlje građana.

“Ja nijednog trenutka ne sumnjam u profesionalnost, posvećenost, predanost i naglasiću stručnost crnogorskih zdravstvenih radnika”, poručio je Galić.

On je dodao da je poboljšanje epidemiološke situacije i ublažavanje mjera uvijek moguće i isključivo zavisi od stepena poštovanja preporuka koje se već mjesecima komuniciraju.

Prema riječima Galića, postoji niz stvari koje su bile jako dobro urađene u proteklom periodu, ali i one koje sigurno nijesu zadovoljile očekivanja i dale željene efekte.

“Ne treba zanemariti činjenicu da mi sada imamo više iskustva, nego na početku epidemije, tako da ga moramo iskoristiti, kako bismo poboljšali cjelokupan sistem”, kazao je Galić.




Izvor: Mina