15-07-2023

Globalni dug rekordnih 92 biliona USD

Globalni javni dug je u prošloj godini porastao na rekordnih 92 biliona USD.

Globalni dug rekordnih 92 biliona USD | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay

Do toga je došlo jer su se vlade pojačano zaduživale kako bi ublažile posljedice niza kriza, navodi se u novom izveštaju Ujedinjenih nacija (UN).

Od početka vijeka, domaći i spoljni dug širom svijeta povećao se više od pet puta u posljednje dvije decenije, a bruto domaći proizvod (BDP) samo tri puta, prema izveštaju UN-a objavljenom uoči sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20).

"Izgleda da tržištima to nije problem, ali ljudima jeste”, rekao je novinarima generalni sekretar UN-a, Antonio Guterres

On je objasnio da su neke od najsiromašnijih zemalja svijeta prisiljene da biraju između servisiranja duga i služenja narodu, prenosi Hina.

"Podaci pokazuju da 3,3 milijarde ljudi danas živi u zemljama koje moraju više novca da izdvoje za kamate nego za zdravstvo i obrazovanje", upozorili su iz UN-a.

Dug zemalja u razvoju čini gotovo 30 odsto globalnog javnog duga, kao i dug Sjedinjenih Američkih država (SAD), koji je u prošloj godini iznosio 31 bilion USD, prema proračunima UN-a baziranim na podacima iz aprilskog izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o prognozama za svjetsku ekonomiju.

Kina je uvrštena u grupu zemalja u razvoju, a po iznosu duga od 14 biliona USD, zauzima drugo mjesto na globalnoj ljestvici, nakon SAD-a.

Slijede Velika Britanija i Francuska s oko tri biliona USD javnog duga, a blizu su i Italija i Indija sa 2,9 biliona USD, odnosno 2,8 biliona USD. Dug Nemačke premašio je 2,7 biliona USD.

Zemlje u razvoju pozajmljuju novac uz značajno više kamatne stope nego razvijene zemlje, čak i kada se izuzmu troškovi valutnih kurseva.

Afričke zemlje zadužuju se tako uz četiri puta više kamatne stope nego SAD, odnosno osam puta više nego Njemačka.