16-07-2016

Grad teatar: „Pogled s mosta“ na sceni između crkava

Grad teatar: „Pogled s mosta“ na sceni između crkava | Radio Televizija Budva

Otvaranje izložbe „Budvanski murali“ po programu 30. jubilarnog, festivala planirano za subotu, 16. jul, zbog tehničkih razloga se odgađa za 31.

U nedjelju, 17. jula, dramski program festivala biće nastavljen gostovanjem Gradskog pozorišta iz Podgorice, koje će izvesti predstavu „Pogled s mosta“ po tekstu Artura Milera, a u režiji Milana Karadžića. Predstava će biti izvedena na sceni između crkava, sa početkom u 21.30h.

Dramaturg predstave Nebojša Bradić je pred premijeru 2015. godine o ovom komadu istakao: „Kao socijalistički intelektualac koji je pisao u vrijeme političkog sivila i poraza, Artur Miler je mogao da vrednuje tragediju američke radničke klase koja je na mnogo načina međusobono podijeljena, bespomoćno neefikasna i nije u stanju da vidi izlaz.

Miler je imao duboko razumijevanje za svijet čije je protivrječnosti, zabune i mogućnosti svejdočio i vrednovao, ali u njemu je uočavao snage za ublažavanje i reparaciju. Ozbiljnost njegove socijalne vizije prepoznaje duboki smisao tragedije pojedinaca, koji predstavlja građu njegovih drama. Generacije pisaca na koje je Miler uticao, počevši od „mladih gnijevnih ljudi“ u Britaniji, do današnjih mladih autora koji eksplicitno pišu o ljudskom tijelu i tijelu politike, daju novi izraz ovom demokratskom posvećenju. Na pitanje: „Da li ikada razmišljate o tome šta će biti vaše nasljeđe?“ Artur Miler je odgovorio: „Nekoliko dobrihuloga za glumce.“ Milera će se uvek sjećati glumci koji su igrali te dobre uloge i publika kojaje vidjela napisane drame „koje se bave suštinskom dilemom šta znači biti čovjek.“

Generacije najpoznatijih glumaca širom svijeta na scenu i filmsko platno donose Milerovelikove, naše savremenike. Trenutno se na Brodveju i Vest Endu igraju Smrt trgovačkog putnika i Pogled s mosta. Nekada subverzivni autor koji je bio optuživan za komunizam, danas je pisac mejnstrima. Omiljeni autor šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je kao kritičar američkog sna bio poželjan zapadni autor u jugoslovenskim pozorištima, danas bi itekako imao šta da progovori o našoj stvarnosti. Artur Miler je vjerovao da drama treba da bude posvećena istraživanju stvarnosti, a ne propagandi ideologije. „Drama je čin svjedoka, ne advokata“, kako je govorio južnoafriči pisac Atol Fugard. U godini kada svjetski teatar obilježava stogodišnjicu rođenja Artura Milera vjerujemo da će predstava „Pogled s mosta“ Gradskog pozorišta iz Podgorice potvrditi status modernog klasika i omogućiti jedinstveno iskustvo izvođačima i publici“. Značajno Milerovo djelo, koje tretira bolnu temu ekonomskih migracija iz vremena velike ekonomske krize u Americi 1929. godine, nazvane „velika depresija”, po prvi put se, upravo ovom predstavom, izvodi u regionu.

Reditelj Milan Karadžić je istakao, u dijelu citirajući i samog Milera: ...“Svi mi volimo nekoga, ženu, djecu – svaki čovjek ima nekoga koga voli. Ali ponekad… ima previše. Ima previše te ljubavi i to krene tamo gdje ne smije. Čovjek vrijedno radi, podiže dijete, ponekad je to svastikina ćerka, ponekad čak vlastita ćerka, i on to nikada ne uviđa, ali tokom godina – ima previše ljubavi prema ćerki, ima previše ljubavi prema svastikinoj ćerki. Te stvari moraju jednom da prestanu. Dijete mora da odraste i ode, a čovjek mora da nauči da zaboravi“.

Režiju je uradio Milan Karadžić, prevod teksta: Đorđe Krivokapić, dramaturg je Nebojša Bradić, kostimograf Dragica Laušević, idejno rješenje scenografije potpisuje takođe Nebojša Bradić, izbor muzike Milan Karadžić i Slavka Nelević. Koreograf je Slavka Nelević, a lektor Dubravka Drakić.

U predstavi igraju Boro Stjepanović, Mladen Nelević, Marija Đurić, Ivana Mrvaljević, Emir Ćatović, Vule Marković i Željko Radunović.