03-08-2017

Grad teatar: Dokle pogled seže

Dramski program festivala Grad teatar biće nastavljen gostovanjem Kraljevskog pozorišta Zetski dom sa Cetinja, koje će u petak, 4. avgusta, u 21.30 h na sceni između crkava izvesti predstavu Dokle pogled seže, nastalu po tekstu i u režiji Arpada Šilinga.

Grad teatar: Dokle pogled seže | Radio Televizija Budva

Mađarski reditelj Arpad Šiling je tokom rada istakao da predstava nije specifično crnogorska priča.



"Iako se služimo toponimima, ne možemo je povezati ni isključivo sa Balkanom. Koristeći se iskustvima i ličnim doživljajima glumaca, kao i mojim iskustvima iz Mađarske i Evrope, pričamo priču o nekoj vrsti istočno-evropljanstva, kao generalnom životnom osjećaju. Predstava je rezultat zajedničkog autorskog rada. Ponudio sam situacije i karaktere, a glumci su improvizovali na zadate teme. Te improvizacije smo zapisivali, prerađivali, štrihovali i na kraju postavljali na scenu. Glumce sam ohrabrivao da se umjesto na svoje glumačke instinkte koncentrišu na konkretne situacije, da umjesto pozorišnih opštih mjesta grade situacije iz sebe i doživljavaju lične unutrašnje priče. Glumci u predstavi koriste lična imena, mada je očigledno da ih ne možemo poistovijetiti ni sa jednim od likova. Njih osmoro igraju 25 različitih karaktera, od radnika do ministra. Svi do jednog su kompleksni likovi, ispunjeni nadama i strahovima. Oni sanjare i kroje planove, iako nijesu sposobni da procijene što je realnost. Ne mogu da stanu na svoje noge i zbog toga svi očekuju nešto od drugoga, pomoć ili rješenje, ali na kraju ipak ostaju sami sa svojim patnjama. Izuzetno jako mogu i da se smiju i da plaču, samo što djelujući ne čine ništa: nijesu u stanjuda donesu prave odluke. Govor postaje sredstvo samoopravdavanja. Sve više i više se udaljavaju od realnosti – i baš to ih čini tako realnim. Kao u nekoj drami Čehova. Određeni motivi mogu nas podsjetiti na ‘Višnjik’ ili na ‘Liliom’ Ferenca Molnara. Tokom zajedničkog rada sve vrijeme smo se fokusirali na
ljudsku ranjivost, u nadi da autorefkleksija može da nas učini jačim. Lično smatram najvažnijim da poslije predstave pokrenemo razgovore o temama koje smo obrađivali na sceni", kazao je Šiling.



Režiju i tekst potpisuje Arpad Šiling, dramaturg je Bence Biro, prevodilac i saradnik-dramaturg Kata Đarmati, kompozitor Nina Perović, a asistent reditelja Mirko Radonjić.



U predstavi igraju Varja Đukić, Srđan Grahovac, Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Dejan Đonović, Jelena Simić, Aleksandar Gavranić i Zoran Vujović.