16-06-2020

Grožđe, čuvar vašeg srca

Osim što je ukusno, grožđe je i veoma zdravo, pa se preporučuje svima, a naročito osobama koje pate od kardiovaskularnih oboljenja.

Grožđe, čuvar vašeg srca | Radio Televizija Budva

Kožica grožđa sadrži kvercetin, supstancu koja reguliše nivo holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara, a obiluje i polifenolima i taninom, materijama koje sprečavaju pojavu raznih tumora. Najveći broj korisnih sastojaka nalazi se u opni i sjemenkama crnog grožđa, pa se smatra da je odlično za detoksikaciju. Jedite ga i očistite organizam od toksina.

Grožđe, sadrži i oko 17 odsto prirodnih, lako svarljivih šećera, koji brzo nadoknađuju utrošenu energiju.

Međutim, zbog visokog sadržaja šećera ovo voće se ipak ne preporučuje dijabetičarima i osobama koje žele da smršaju, ali zato sok od grožđa treba da piju svi koji pate od zatvora.

I bijelo i crno grožđe obiluju vitaminima B grupe, kao i vitaminima A i C, ali zato sadrže veoma malo bkelančevina i masti.

Kao što crno grožđe sadrži više korisnih materija za ljudski organizam od bijelog, tako je i crno, odnosno crveno vino zdravije od bijelog.

NAJKORISNIJE SUPSTANCE NALAZE SE U OPNI.

To najbolje pokazuje činjenica da jedna čaša crnog vina ima antioksidantnu vrednost kao 12 čaša bijelog ili kao 20 čaša soka od jabuke. Za zaštitu srca i krvnih sudova ženama starijim od 55 godina lekari preporučuju jednu čašu crvenog vina dnevno, a muškarcima starijim od 45 godina dvije čaše na dan.

Najkorisniji sastojci vina nalaze se u opnama koje se ne odstranjuju pri pravljenju crnog vina, dok se bijelo vino pravi od grožđa s kog je ljuska odbačena nakon gnječenja .

Inače, čak 71 odsto svjetskog godišnjeg roda grožđa završi kao vino, a samo 29 odsto pojede se u svježem obliku ili kao suvo voće.

Osim što može da smanji rizik od nekih oboljenja, grožđe je nezaobilazan sastojak mnogih kozmetičkih preparata. Razne naučne studije potvrdile su da ovo voće sadrži sastojke koji su veoma djelotvorni u borbi protiv slobodnih radikala, koji uništavaju ćelije kože i najodgovorniji su za njeno starenje. Sastojci grožđa podstiču cirkulaciju, čuvaju prirodnu elastičnost i vlažnost kože i daju joj mladalački izgled.

SUVE BOBICE PUNE GVOŽĐA

Suvo grožđe obiluje gvo­žđem, pa se preporučuje svima koji pate od malokrvnosti. Bogato je i kalcijumom, koji je posebno dragocjen za prevenciju osteoporoze kod starijih žena. Međutim, suvo grožđe je mnogo kaloričnije od svježeg – 100 g sadrži 245 kalorija, pa ne treba pretjerivati. Tokom dana nutricionisti preporučuju da pojedete šaku suvog grožđa.

Crno grožđe - Bijelo grožđe

100 g ima 56,9 kcal - 100 g ima 63,6 kcal

Sadrži 4 mg fosfora - Sadrži 21 mg fosfora

Bogato je resveratrolom koje ga štiti od gljivičnih infekcija - Sadrži minimalnu količinu resveratrola

Bogato je mineralima - Sadrži manje kalijuma i kalcijuma