10-10-2019

Hobotnica na gulaš

Za danas smo vam pripremili recept krajnje interesantnog mekušca iz porodice Oktopoda, sa osam krakova, tri srca i mogućnošću regeneracije. Osim kao organizam sa zanimljivim načinom života takođe je veoma popularna i na trpezi.


Sastojci:

Jedna hobotnica (najbolje između 800 gr. i 1,5 kg.)

150 do 300 ml. maslinovog ulja

300 do 600 gr. crvenog luka ili kapule (gramaža zavisi od težine hobotnice)

Tri do pet češnja češnjaka (možete stavljati po sopstvenom nahođenju, takođe zavisi od gramaže luka i težine hobotnice)

Dvije do četiri kašičice nasjeckanog petrusina

So, biber, timijan, kapar, lovor, ruzmarin i druge začine možete a i ne morate stavljati, u zavisnosti od toga šta volite tako i stavljajte.

600 gr. salše/pelata od pamidore

200 do 300 ml. crnog ili bijelog vina

50 do 100 ml. proseka

250 do 350 gr. krompira



Priprema:

U lonac se ubaci očišćena hobotnica. Kuva se bez začina 20-ak minuta i nakon toga se probode viljuškom radi provjere jer ne smije biti premekana ali ni pretvrda. Moramo imati na umu da će se kuvati sa začinima u drugoj posudi još pola sata do 45 min.
Ako želite skratiti vrijeme kuvanja, onda je možete kuvati i u ekspres loncu, uz konstatno praćenje da se ne bi prekuvala.

Nakon što smo je napola skuvali, hobotnicu izvadimo i ocijedimo, a bujon (voda u kojoj je kuvana hobotnica) ne bacamo nego ga ostavimo sa strane jer nam je isti potreban za zalivanje gulaša.

Kad se malo ohladi, hobotnicu nasjeckamo na komadiće i potom nastavljamo sa sjeckanjem kapule i češnjaka. U drugi lonac se sipa maslinovo ulje i kada se ono zagrije dodajemo nasjeckanu kapulu, češnjak i petrusin, blago posolimo i na laganoj vatri dinstamo dok ne zadobije zlatno-žutu boju, tada dodajemo pola dcl vode (koju ostavimo da ispari) da bi kapula bila mekša. Dok ne ispari možete nasjeckati jos koji čen češnjaka i svježeg petrusina. Nakon što se smekšala dodajemo hobotnicu, svježe nasjeckan češnjak i petrusin i dinstamo još nekih desetak minuta.

Zatim dodajemo vino, soli, bibera, salšu/pelata od pamidore i ostavimo da se prokuva u sopstvenom bujonu (prva voda u kojoj se hobotnica kuvala) nekih takodje desetak minuta a onda ubacujemo i krompir koji smo nasjekli da bude približno slične veličine hobotnici. Obratite pažnju da ne pretjerate sa dodavanjem krompira jer gramaža svih namirnica zavisi od veličine (težine) hobotnice.

Faza nakon dodavanja krompira je individualna, jer smo sada došli do trenutka kada gore pomenute začine stavljamo po sopstvenoj želji i ukusu.

Gulaš se kuva dok hobotnica ne omekša u cjelosti i dok se krompir ne skuva. Sve vrijeme se mora paziti da ne ispari, dodavati bujon po potrebi, miješati i naravno, stalno isprobavati, kako bi smo bili sigurni da su svi začini na svom mjestu, onako kako vi želite.

Prijatno vam!