11-02-2023

IEA očekuje rast potražnje za električnom energijom

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, potražnja za električnom energijom u svijetu će se u naredne tri godine povećati u prosjeku tri odsto.

IEA očekuje rast potražnje za električnom energijom | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija

To je znatno više nego u godinama prije pandemije, kada je rast u prosjeku iznosio 2,4 odsto. Potražnju uglavnom pokreću Kina, Indija i zemlje jugoistočne Azije, prenosi SEEbiz.

Do 2025. kineska potrošnja električne energije mogla bi skočiti na rekordan nivo od oko trećine globalne potrošnje. To bi bilo za četvrtinu više nego 2015. godine, navodi IEA u svom izvještaju o tržištu električne energije za ovu godinu.

Istoremeno očekuje da će potražnja za električnom energijom porasti i u razvijenim zemljama zbog energetske tranzicije i s njom povezane tranzicije s fosilnih na alternativne izvore u prometu i industriji.

“Rast globalne potražnje za električnom energijom će se ubrzati”, rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

On je dobrom viješću nazvao činjenicu da obnovljivi izvori energije i nuklearna energija rastu dovoljno brzo da podmire gotovo cjelokupnu dodatnu potražnju.

“To takođe sugeriše da su emisije u energetskom sektoru blizu kritične tačke”, kazao je Birol.

Vlade bi stoga, kako smatra, trebalo ulagati u izvore energije s niskim emisijama kako bi mogle osigurati snabdjevanje električnom energijom i istovremeno ostvariti klimatske ciljeve.

IEA očekuje da će udio obnovljivih izvora u globalnoj proizvodnji energije porasti na oko 35 odsto do 2025. godine. U prošloj godini iznosila je 29 odsto. Pritom će se vjerovatno smanjiti udio ugljenika i gasa, što bi trebalo smanjiti i emisiju ugljen dioksida u globalnoj proizvodnji električne energije.

No, ponuda i potražnja za električnom energijom u budućnosti će sve više zavisiti o vremenskim uslovima, predviđa IEA. Ta se veza mogla vidjeti već prošle godine.

Kinu su, na primjer, pogodili toplotni talasi i suša, što je uzrokovalo značajan porast potražnje za električnom energijom za klima-uređaje, dok je istovremeno smanjena proizvodnja hidroelektrana u Sichuanu. Agencija stoga smatra nužnim ubrzati dekarbonizaciju i uvođenje čistih energetskih tehnologija.