24-07-2022

Inflacija na rekordnim nivoima

Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji i eurozoni u junu je dostigla nove rekordne nivoe, podstaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata i hrane, pokazao je izvještaj Eurostata.

Inflacija na rekordnim nivoima | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/ pixabay.com

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u junu je dostigla rekordnih 9,6 odsto, porastavši 0,8 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci evropskog statističkog ureda.

U eurozoni uvećana je pola postotnog boda, na 8,6 odsto, dostigavši novi najviši nivo otkad se prikupljaju podaci, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca, prenosi SEEbiz.

U prošlogodišnjem junu na nivou Unije potrošačke cijene su na godišnjem nivou uvećane 2,2 odsto, a u eurozoni 1,9 odsto.

Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava dalji skok cijena energenata, 42 odsto u području primjene zajedničke evropske valute, pokazuju podaci evropskog statističkog ureda.

Izrazitije su ponovo porasle i cijene hrane, 11,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji jun.

Inflacija je na godišnjem nivou ubrzala u 25 zemalja članica EU, a usporila samo u Njemačkoj i Nizozemskoj, pokazao je izvještaj.

U junu se udvostručio broj zemalja EU s dvocifrenim godišnjim stopama inflacije, pa je tako rast cijena deset odsto i više zabilježilo 25 zemalja.

Najviše stope rasta potrošačkih cijena ponovo su zabilježile baltičke zemlje – Estonija od 22 odsto, Litvanija od 20,5 odsto, a Letonija od 19,2 odsto.

U Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, cijene su u junu porasle 8,2 odsto u poređenju sa istim mjesecom godinu ranije, očitavajući sporiji rast nego u maju kada su uvećane 8,7 odsto.

Blizu je i Italija, treća ekonomija eurozone, s rastom potrošačkih cijena od 8,5 odsto, nadomak prosjeku eurozone.

Irska je s 9,6-postotnom godišnjom stopom inflacije izjednačena s prosjekom Unije.

Grčka je imala godišnju inflaciju od 11,6 odsto, te Mađarska i Slovačka, s 12,6 odsto višim potrošačkim cijenama u odnosu na isti mjesec godine ranije.

Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu bilježila Malta, od 6,1 odsto. Slijede druga najveća ekonomija eurozone, ona Francuske, s inflacijom od 6,5 odsto, te Finska, gdje su potrošačke cijene bile više 8,1 odsto nego u junu prošle godine.

Na godišnjem nivou, rast potrošačkih cijena usporio je u junu, osim u Njemačkoj, još samo u Nizozemskoj, sa majskih 10,2 odsto na 9,9 odsto, pokazao je najnoviji Eurostatov izvještaj.