26-07-2019

Ivančević: Problem turističke ponude nedostatak kapaciteta

Problem crnogorske turističke ponude nije kvalitet hotelskog smještaja, već nedostatak kapaciteta i nesrazmjerno veliki broj stanova za tržište, ocijenio je predsjednik Odbora Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), Dragan Ivančević.

Ivančević: Problem turističke ponude nedostatak kapaciteta | Radio Televizija Budva

“Kvalitet hotelskog smještaja utiče na kvalitet destinacije, ali kvalitet destinacije još značajnije utiče na kvalitet hotela. Jer, turista mnogo više svog aktivnog vremena na odmoru provodi van hotela nego u njemu”, zaključio je Ivančević.

“Stanovi 'jedu' prostor, a ne doprinose prihodima od turizma koliko doprinose smanjenju kvaliteta destinacije, propterećenju i onako neadekvatne infrastrukture”, rekao je Ivančević Dnevnim novinama.

Zbog prilagođavanja zahtjevima najvećeg broja turista koji su nekada dolazili u Crnu Goru, imidž destinacije je, kako je kazao, temeljno promijenjen u mjesto za jeftini provod umjesto za elitni turizam.

“Trebaće dosta vremena, dobrog planiranja i investicija da bi se došlo do željenog cilja. U protivnom, ove investicije, kao i Sveti Stefan, Miločer, Maestral, Splendid, Regent, biće samo mala ostrva u moru jeftine ponude i masovnog turizma”, rekao je Ivančević.

Na pitanje šta je glavni razlog različitog stepena zadovoljstva aktuelnom sezonom između hotelijera i izdavalaca privatnog smještaja, Ivančević je odgovorio da je razlog u manjem broju gostiju od očekivanog.

“Hotelijeri su imali dobru predsezonu zahvaljujući prije svega tome što su ponudili dobre cijene, posebno za grupne aranžmane. Privatni smještaj, na ovom stepenu organizovanosti, ne može da računa na taj segment tržišta, kao što ne može ozbiljnije računati ni na turoperatore, naročito one sa zapadnog tržišta”, dodao je Ivančević.

On je rekao da se mora priznati da je ponuda u predsezoni kvalitetnija, uz niže cijene.

“Nema gužvi, buke, vašarišta i saobraćajnog haosa. Kad bi kvalitet destinacije kategorisali kao i hotele, onda bi u predsezoni imali od mjesta do mjesta ponudu između tri i četiri, a u glavnoj sezoni uz par izuzetaka uglavnom dvije zvjezdice”, poručio je Ivančević.

On je kazao da su ovogodišnja očekivanja bila zasnovana na veoma uspješnoj prošlogodišnjoj sezoni.

“Nije se, a moralo se uzeti u obzir ,da je prošlogodišnja glavna sezona imala iste prethodno navedene probleme, koji nijesu otklonjeni, a koji se ponavljaju godinama. Uz to, ove godine su se ponovo otvorila neka tržišta koja su posljednjih par godina iz bezbjedonosnih razloga bila izbjegavana od značajnog broja turista”, smatra Ivančević.

On tvrdi da je potrebno dosta posla da bi se privatni smještaj organizovao za ozbiljniji nastup, posebno na zapadnim tržištima.

“Prvo i osnovno je standardizacija, potom kategorizacija, te zajedničko formiranje cijena i drugih uslova prodaje, zajednički nastup na tržištima i zajedničke promotivne aktivnosti”, dodao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, ono što će se svakako negativno odraziti na ovu i naredne sezone jesu svakodnevni saobraćajni kolaps u Boki i na relaciji Tivat Budva.

“Sada transfer od Tivta do Budve traje duže nego od Budve do Podgorice. Tome treba dodati i probleme sa neadekvatnim uslovima za prijem i otpremu putnika na aerodromima, posebno u Tivtu”, zaključio je Ivančević.



Mina