06-08-2020

Ivković: Nismo zadovoljni lošim snalaženjem i neradom TOB-a

Povodom trenutne turističke situacije sa kojom, kako kaže, nije zadovoljan, saopštenjem za javnost obratio se potpredsjednik opštine Budva, Petar Ivković.


Foto: PR služba

Saopštenje prenosimo integralno:

Teško je u situaciji pandemije izazvane koronavirusom govoriti o
uspjesima turističke privrede. Na prvo mjesto je zdravlje i životi ljudi a potom se traže rješenja funkcionisanja privrede koja ne smiju ugroziti zdravlje kako građana tako i naših turista.

Crna Gora kao zemlja čija privreda se oslanja gotovo 25% prihoda od turizma se našla u posebno teškoj situaciji. Svjedocimo smo već ozbiljnih posljedica pandemije koronavirusa i gotovo potpunnog kolapsa turističke privrede.

Ispred menadžmenta opštine Budva je jedan od najtežih zadataka ikada a to je, kako uz najmanje gubitaka realizovati ostatak sezone i spasiti što se spasiti može.

Usvojen čitav set mjera koje bi trebale pomoći građanima i privredi Budve i olakšati u izvjesnoj mjeri poslovanje. Ukinut je članski doprinos TOB-a, smanjen je porez na nepokretnosti a slijede smanjenje cijena komunalnih usluga i administrativnih taksi. Vlada Crne Gore je nedavno usvojila treći set mjera koji je posebno orjentisan na turističku privredu.

Set mjera predviđa čitav niz olakšica i podsticajnih mjera za prevazilaženje veoma teške situacije. Posebno nas raduje što pomoć predviđa i pomoć registrovanim vlasnicima privatnog smještaja.

U ovako ekstremnim uslovima života i rada prirodno je da se svi koji žive od turizma okreću svojoj strukovnoj organizaciji u nadi da će dobiti neophodnu pomoć u radu, instrukcije, podršku, reorganizaciju, nove ideje... što se , na žalost, u Budvi nije dogodilo.

Nismo zadovoljni lošim snalaženjem i neradom TOB-a kao najvažnijeg subjekta u kreiranju ambijenta poslovanja turističke privrede u ovoj situaciji. I pored kadrovskog i finansijskog potencijala TOB je gotovo potpuno zakazao u kreativnom dijelu odnosno osmišljavanju načina da se period pandemije prevaziđe sa što manje posljedica.

Neodgovornost u poslovanju TOB-a se posebno ogleda u
neodržavanju Skupštine, neusklađivanju svog Statuta sa novim zakonom o Turističkim organizacijama kao i u nedonošenju rebalansa svog budžeta usled posljedica pandemije.

Lako je raditi kad imate stotine hiljada turista i ogromne prihode. Tada je lijepo hvaliti se dobrim rezultatima ali kad se desi kriza ovih razmjera na scenu stupa znanje, kvalitet, iskustvo u poslu a mi to ovde nismo vidjeli.

Naše kolege iz drugih gradova pokazale su u praksi da postoje načini za prevazilaženje i ove situacije za razliku od
TOB-a gde se vidi veliko neznanje, javašluk i arogancija bez pokrića.