20-05-2021

Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti - kolektivna likovna izložba crnogorskih umjetnika u Lisabonu

Izložba „Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti“ biće otvorena od 22. maja u galeriji Atelier Natália Gromicho u Lisabonu (Portugal). Izložbu realizuje JU Muzeji i galerije u saradnji sa galerijom Atelier Natália Gromicho, i predstavnikom galerije gospodinom Gonsalom Madeirom.



U nastavku donosimo dio teksta iz kataloga koji potpisuje istoričarka umjetnosti i selektorka mr Lucija Đurašković:

„Izložba Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti koja se, u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, realizuje u renomiranoj Galeriji Atélier Natalia Gromnicho u Lisabonu, predstavlja jedan od mogućih izbora u okviru aktuelnih vizuelno-umjetničkih zbivanja na planu prebogate crnogorske likovne scene. Poseban značaj ove izložbe ogleda se u mogućnosti da se na međunarodnom nivou valorizuje i prezentuje savremena crnogorska likovna umjetnost, istovremeno otvarajući nove puteve dalje kulturne saradnje između Portugalije i Crne Gore. Stručnu selekciju umjetnika i njihovh radova uradili su mr Lucija Đurašković, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka i akademski umjetnik Zoran Petrušić, koji je imao zasluženu privilegiju da se svojim radovima predstavi na međunarodnoj izložbi u Lisabonu, 2019. godine. Selekcijom su obuhvaćeni afirmisani crnogorski umjetnici različitih likovnih poetika, kao i generacija, u rasponu od starijih, već priznatih na međunarodnom nivou, preko umjetnika srednje i mlađe dobi sa respektabilnim biografijama i likovnim kritikama. Uvid u ovu selekciju potvrđuje da umjetnost, po svojoj suštini, uvijek nadilazi okvire prostora u kome nastaje. Jer, smisao umjetnosti i jeste u njenom prostornom prevazilaženju koji pokazuje u kojoj mjeri jezik likovne umjetnosti u svojoj specifičnosti nadilazi sve što je partikularno, te se pokazuje djelom jednog opšteg, sveprožimajućeg, bića u kome se najviše estetske vrijednosti sabiraju.”


Cvetko Lainović “Čekanje”, ulje na platnu 50 x 40 2004

Pored radova umjetnika koje će izabrati selektori mr Lucija Đurašković i Zoran Petrušić, u okviru izložbe biće predstavljeni i radovi afirmisanih crnogorskih slikara iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ i fundusa galerije „Marko K. Gregović“ u spomen domu „Crvena komuna“ (JU Muzeji i galerije Budve). Iz fundusa Moderne galerije „Jovo Ivanović“ biće predstavljeni radovi Jovana Jova Ivanovića, Stevana Luketića, Đeljoša Đokaja, Rudi Goge i Naoda Zorića, dok će se iz fundusa galerije „Marko K. Gregović“ predstaviti radovi Cvetka Lainovića, Dimitrija Popovića i Anke Burić. Mr Lucija Đurašković selektovala je radove umjetnika i umjetnica mlađe i srednje generacije: Bojane Popović, Milijane Istijanović, Romane Pehar, Dijane Lazović i Zorana Petrušića. U selekcji akademskog slikara Zorana Petrušića našli su se radovi Gordane Kuč, Ivane Stanić, Jelene Đurasković, Jelene Tomašević i Siniše Radulovića.


Ivana Stanić - “Dan kada su čempresi pali”, kombinovana tehnika 29 x 20 2019

Izložba će trajati do 29. maja 2021. godine.

JU Muzeji i galerije Budve